Erkeklerde HPV Tedavisi

Her iki cinsiyette de görülen HPV enfeksiyonu, çok partnerli cinsel hayatı olan erkeklerde daha sık görülüyor. Yani, sadece kadınlarda değil erkeklerde de HPV (human papilloma virus) enfeksiyonu görülmektedir.Her iki cinsiyette de görülen HPV enfeksiyonu, çok partnerli cinsel hayatı olan erkeklerde daha sık görülüyor. Yani, sadece kadınlarda değil erkeklerde de HPV (human papilloma virus) enfeksiyonu görülmektedir.

Birden fazla kişiyle cinsel birliktelik yaşayan erkeklerde görülme ihtimali daha yüksek olan HPV'den kaynaklanan siğiller, penis, testis torbalar, kasık, bacak araları, anüs ve oral bölgede bir veya birden fazla genital siğil şeklinde kendini gösterir. Tek tek ya da grup halinde, bazen renksiz bazen kırmızıya yakın renkli, kokusuz ve ağrısız siğiller genelde cinsel temas yoluyla bulaşır. Human papilloma virüsünün birçok farklı türü vardır ve bunlardan bazıları erkeklerde anüs kanseri, penis kanseri, oral bölge, baş ve boyun kanseri gibi hastalıklara sebep olabilir. Fakat, erkeklerde görülen HPV siğillerinin tamamının ciddi sağlık sorunu oluşturduğu söylenemez. HPV virüsünün 100'den fazla tipi vardır ve bunlar kanser riski açısından yüksek, orta ve düşük riskli olarak sınıflandırılır. Yüksek riskli sınıfta yer alan virüs tiplerinin kansere sebebiyet verme olasılığı diğer tiplere göre daha yüksektir.

Erkeklerde görülen HPV belirtilerini genelde kişi kendisi fark eder. Vücudun bazı bölgelerinde çıkan siğiller ve riskli grup içerisinde yer almak bireyin kendinden şüphe duyması için yeterlidir. Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.

Erkeklerde HPV Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde HPV Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde HPV belirtileri genellikle genital bölgede kendini gösterir. HPV bulunan erkeklerin büyük çoğunlunda herhangi bir belirti veya sağlık sorunu görünmez. Siğil olarak adlandırılan kondilom lezyonlar vücudun penis, testis torbaları, kasık, bacak araları veya anüs gibi cinsel temasın olduğu yerlerinde çıkabileceği gibi yine cinsel ilişki esnasında temasın olabileceği baş, boyun ve oral bölgede de çıkabilir. Fakat bu siğiller, siğili olan bireyle cinsel temastan haftalar hatta aylar sonra ortaya çıkabilir. Siğiller ortaya çıkmaya başladığında tek tek veya grup halinde görülebilirler. Bir araya geldiklerinde ya da büyümeye başladıklarında şekilleri karnabahara benzer. Renksiz olabildikleri gibi kahverengi veya kırmızıya benzer yapıda olabilirler. Ağrı yapmazlar ve kısmen serttirler.

Erkeklerde siğiller penis, anüs, oral, baş ve boyun bölgelerinde kanser şüphesi sayılabilecek belirtiler gösterebilir. Bunlar; anüste kanama, ağrı, kaşıntı ve anüs çevresinde büyümüş lenf bezleri, peniste renk değişikliği, penis üzerinde doku büyümesi ve penis üstünde yaralar. Ağız ve boğaz bölgesinde sürekli yanma, geçmeyen kulak ağrısı, sürekli öksürük, kilo kaybı, seste uzun süren kabalaşma şeklindedir.

 HPV Nasıl Bulaşır, Nasıl Tedavi Edilir ?
Erkeklerde HPV Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde HPV Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde HPV tedavisi siğillerin vücuttan çıkarılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amaçlı planlanmaktadır. HPV tedavisi siğillerin yok edilmesiyle başlar. Yok edilen siğillerin tekrarlama riski olduğundan bağışıklık güçlendirici tedaviler ve günlük hayatta çok eşli cinsel hayattan kaçınma, cinsel ilişkide prezervatif kullanma ve kişisel hijyene önem verme gibi alınacak tedbrilerle devam eder. Süreç bu şekilde ilerlemediği takdirde yok edilen HPV siğilleri kişide tekrar ortaya çıkabilir.

Genital siğiller erkeklerde ilaçla, cerrahi yolla, yakma ya da dondurma işlemleri ile ortadan kaldırılabilir. Bu yöntemler arasında etkinlik açısından herhangi bir fark yoktur.

Erkekler HPV İçin Nelere Dikkat Etmeli?Erkekler HPV İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Birçok erkek genital siğillerin tedavi edilmesi gereken ciddi sağlık sorunlarına açabileceği konusunda yeterli bilinç düzeyine sahip değildir. Bu konuda bilinçli olunması hem kişinin hem de temasta bulunduğu çevresinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca erkelerin HPV hakkında bilmesi gereken bir başka önemli konuda infertil (kısır) olduğu tespit edilen erkeklerin HPV pozitiflik oranının kısır olmayan erkeklere göre 5 kat fazla olduğu yani HPV'nin bir kısırlık sebebi olduğudur.

HPV aşısı kadınlarda olduğu erkeklerde de HPV'ye ve sebep olduğu kanserlere yakalanma riskini engellemek için oldukça etkilidir. HPV aşısı henüz human papilloma virüsü ile karşılaşmamış kişilere -örneğin çocuklara- yapıldığında koruyucu etkisi oldukça yüksek olmaktadır. Bu sebeplerle HPV aşısının küçük yaşlarda yaptırılması bireyin bu enfeksiyonla karşılaşma riskini oldukça düşürmekte, böylece önceden korunma alınması ile ileride çıkabilecek birçok problemin çok önceden önüne geçilmiş olunmaktadır.

Aşılama dışında erkelerin cinsel hayatta alacağı tedbirlerde önem arz etmektedir. Çok eşli cinsel hayattan kaçınmak ve prezervatif kullanmakta HPV'ye karşı önemli bir tedbirlerdir ancak prezervatif kullanmanın HPV bulaşmasını kesin olarak engellemesinin mümkün olmadığı da göz önünde tutulmalıdır.

Son olarak eşlerden birinde HPV enfeksiyonu varsa, diğerine de bulaşma riskinin oldukça yüksek olduğu, erkeklerin HPV DNA testi yaptırmasında ve sıklıkla belirtileri kontrol etmesinde, tek partnerli cinsel bir yaşam sürmelerinde ve prezervatif kullanmalarında kendilerinin yanısıra eşlerinin/partnerlerinin de sağlık sorunu yaşamasına engel olmakta önemli olduğunu söylemeliyiz.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın