HPV DNA Testi

Yaygın ve gizli HPV virüsü, bireylerin gündelik hayatlarını derinden etkilediği gibi hayati tehlike de yaratabilmektedir. Bu sebeple risk taşıyan kişilerin mümkünse belirtileri kontrol etmeleri ve uzman bir doktora başvurup muayene olarak HPV DNA testi yaptırmaları oldukça önemlidir.Yaygın ve gizli HPV virüsü, bireylerin gündelik hayatlarını derinden etkilediği gibi hayati tehlike de yaratabilmektedir. Bu sebeple risk taşıyan kişilerin mümkünse belirtileri kontrol etmeleri ve uzman bir doktora başvurup muayene olarak HPV DNA testi yaptırmaları oldukça önemlidir.

HPV virüsü çok hızlı şekilde yayılma gösterebilmektedir. Bu yayılma hızı göz önüne alındığında tehlikeye giren kesim toplum içinde büyük yer kaplamaktadır. HPV nin 100 den fazla tipi vardır ve bu virüsler yüksek riskli, orta riskli ve düşük riskli olarak 3 gruba ayrılır. Risk düzeyinin belierlenmesi ve ona göre hastanın tedavisi ve takibinin yapılması için HPV DNA Testi ile tipleme yapılarak virüs tipinin belirlenmesi çok önemlidir. Yüksek riskli grupta olan HPV virüslerinin kansere neden olma olasılığı daha yüksektir.

HPV virüsünden kaynaklanan kanserler içinde en bilineni rahim ağzı kanseridir. HPV bunun yanı sıra baş, boyun kanseri, oral bölge, anüs kanserleri ve erkelerde de penis kanserine sebep olabilmektedir. Kadınlarda rahim ağzından alınan sürüntü ile yapılan testlerin yanı sıra, virüsün enfekte ettiği düşünülen bölgelerden sürüntü veya parça alarakta HPV DNA testi yapılır.

HPV DNA Testine Neden İhtiyaç Duyulur?

HPV DNA Testine Neden İhtiyaç Duyulur?

HPV, yukarıda da bahsedildiği gibi yaygın olarak toplum içinde bulunmasına rağmen, belirtileri kendini hemen göstermediği için gizli sayılabilecek şekilde yayılır. Bu sebeple aktif cinsel yaşamı olan herkesin kendini HPV enfeksiyonu ve genital siğiller konusunda eğitmesi, vücudunda kondilom lezyon olup olmadığını belirli aralıklarla kontrol etmesi gerekir. Zira bu enfeksiyon kısa zamanda başta kadınlarda rahim ağzı kanseri olmakla birlikte hem kadın hem de erkeklerde farklı türlerde kanserlere sebebiyet verebilir. Birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye giren bireyler yüksek risk grubundadır ve HPV enfeksiyonu taşıyıcısı olmaları ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu riskler göz önüne alındığında şüphe durumunda vürüsün varlığı ve tipinin tespit edilerek hızlıca doğru tedaviye başlanabilmesi için HPV DNA testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

 HPV Genital Siğil Tedavisi | CNN TÜRK
HPV DNA Testi Nasıl ve Nerde Yapılır?

HPV DNA Testi Nasıl ve Nerde Yapılır?

HPV DNA testleri uzman doktorların muayene sonucu yönlendirmeleri ile T.C. Sağlık Bakanlığı denetiminde olan lisanslı laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu testler kişiden alınan sürüntü veya parçanın laboratuvar ortamında tetkik edilmesiyle yapılır. Bu test kısa süren ve genellikle acısız bir işlemdir. Kadınlarda yaygın olarak rahim ağzından erkelerde ise penis/kasık bölgesinden örnek alınması yoluyla yapıldığı gibi şüpheye göre baş, boyun ve oral bölgelerden de örnekler alınabilmektedir. Alınan örnek tarama testinden geçirilerek kişinin HPV pozitif olup olmadığı ve HPV virüsünün tipi anlaşılır.

HPV Testi Pozitif Çıkarsa Ne Yapılmalı?HPV Testi Pozitif Çıkarsa Ne Yapılmalı?

Yetkili bir merkezde olduğunuz HPV DNA testinizi pozitif çıkarsa endişe etmenize gerek yoktur. Zira bu human papilloma virüsü toplumda her 10 kişiden 1’inde görülmektedir. Birçok insan taşıyıcı olarak kalmakta ve uzun süre belirtileri göstermemektedir. HPV pozitifi olduğunuzu öğrendikten sonra dikkat etmeniz gereken bu enfeksiyonun daha fazla insana bulaşmasını engellemek için birtakım önlemler almanız ve zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurarak tedaviye başlamanızdır. HPV’nin tedavisi için doktorunuz tarafından kondilom lezyonların bertaraf edilmesi ve bağışıklık sisteminizi güçlendiri virüsün vücuttan kalıcı olarak uzaklaşmasını sağlayacak tedaviye başlanacaktır. Bu genital siğillerin yakılması, dondurulması veya cerrahi yolla alınması görüntüyü ortadan kaldıracaktır fakat HPV virüsünü ortadan kaldırmayacaktır, bu yüzden yukarda bahsedilen müdahalelerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici tedaviye başlanmalıdır. Bu süreçte doktorunuz size günlük hayatınızda nasıl daha dikkatli olarak virüsle tekrar enfekte olmamanız için riayet edeceğiniz kurallarıda anlatacaktır.

Şüphe durumunda HPV DNA testinizi zaman geçirmeden yaptırmanız sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. HPV DNA testi hakkında daha detaylı bilgiyi, nasıl yapıldığını, fiyat bilgisini ve buna benzer diğer birçok merak ettiğiniz konuyu bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın