Erken dönemde pek belirtisi olmayan rahim ağzı kanserinden şüphelenmek için ilk saptama anormal sonuç alınan bir smear testi olabilir. Bu kanser türü adet dışı kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz döneminde kanama, adet kanamasının anormal boyutta olması ve sulu pembe-kahverengi kanama gibi belirtiler verebileceği gibi ileri dönemde kasık ağrısı, idrar yapma problemleri, bacaklarda ödem ve kilo kaybı gibi belirtiler de verebilir.
En sık 35-44 yaşları arasında görülsede rahim ağzı kanseri 30 yaş üstü kadınlarda görülebilen bir kanser türüdür. Görülen vakaların neredeyse tümünde sebep cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV'dir (Human Papilloma Virüs). Kanseri önlemede en etkin yol 30 yaşından sonra 5 yılda bir smear ile HPV testinin birlikte uygulanmasıdır.
HPV Genital Siğil Hakkında Tüm Merak EdilenlerRahim ağzı kanserinden korunma için en önemli nokta HPV ile enfekte olmanın bu virüse karşı olan aşı ile önlenmesidir. Tercihen 11-12 yaş kız ve erkek çocuklar cinsel hayatları başlamadan aşılanmalıdır. Fakat şu da bilinmeli ki ilk cinsel deneyim yaşanmış bile olsa 9-26 yaş aralığında her iki cins içinde aşılanmak mümkündür. HPV'ye karşı aşılanmanın 43 yaşına kadar kadınlarda etkili olduğu da klinik olarak tespit edilmiştir.
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın