HPV Tarama Testi Nedir?

‘’HPV tarama testi nedir?’’ sorusunu Human Papilloma Virüsü ya da halk dilinde genital siğil virüsü olarak da bilinen HPV virüsün tespiti için yapılan teşhis yöntemi olarak açıklamak mümkündür.

100’ü aşkın alt türü olan HPV virüsünün her tipi kansere yol açmasa da HPV 16, 18 gibi bazı virüs tiplerinin kadınlarda rahim ağzı kanseri ve erkeklerde ise penis kanseri gibi çeşitli hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. HPV virüslerinin hangi türden olduğunu anlamak için HPV Genotip Testi ya da HPV Genotip Tayini olarak da bilinen tarama testi yapılır.

HPV virüsü genellikle kadın ve erkeklerde genital bölgede çıkan siğil ile birlikte anlaşılsa da kimi hastalarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. HPV tarama testi, rahim ağzı kanseri ve benzer rahatsızlıkların erken teşhisinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Genellikle karnabahar görünümlü siğiller sayesinde fark edilen virüsün tespiti için HPV tarama testi oldukça önemlidir.

HPV Testi Erkek ve Kadınlara Nasıl Yapılır?

HPV Testi Erkek ve Kadınlara Nasıl Yapılır?

Kadınlarda HPV Testi Nasıl Yapılır?

  • Hasta jinekolojik muayene masasına alınır.
  • Hastanın rahim ağzını açık tutması için spekulum denilen metal alet takılır.
  • Doktor küçük bir fırça ya da pamuk yardımı ile vajina içerisinden sürüntü örneği alır.
  • Alınan hücre örneği kaba yerleştirilir.
  • Hücre örnekleri test için laboratuvara gönderilir.

Erkeklerde HPV Testi Nasıl Yapılır?

  • Kişi genellikle penis ve çevresinde siğil fark ettiğinde uzmana başvurur.
  • Doktor şüphe duyulan alandan sürüntü örneği alır.
  • Eğer siğile rastlanırsa vücuttan çıkarılan siğilden örnek parça alınır.
  • Alınan hücre örneği kaba yerleştirilir.
  • Hücre örneği genital siğil testi için laboratuvara gönderilir.
HPV Testi için Hangi Bölüme Gidilmeli?

HPV Testi için Hangi Bölüme Gidilmeli?

HPV tarama testi hastanelerin Üroloji ve Kadın Hastalıkları bölümlerinde ya da Jinekologların özel muayenelerinde yapılmaktadır. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan ve oldukça önemli hastalıklara yol açan virüslerden biri olduğu için uzman bir jinekoloğa başvurmanız oldukça önemlidir.

Doktorunuz muayene sırasında HPV testi yaptırmanız gerekip gerekmediği konusunda mutlaka yol gösterecektir. HPV testleri genellikle 30 yaş ve üzeri kişilerde yapılsa da kişinin kendisinde ya da cinsel partnerinde genital siğil örnekleri var ise daha önceden de yapılabilmektedir.

 HPV Genital Siğil Hakkında Tüm Merak Edilenler
HPV Test Ücreti Ne Kadar?

HPV Test Ücreti Ne Kadar?

HPV tarama testi rutin sağlık kontrolleri arasında yer almayan, özel olarak hastanın ya da doktorun isteği ile yapılan bir testtir. HPV virüsü şüpheniz var ise en kısa sürede test yaptırmanız oldukça önemlidir. HPV test ücreti, testi yaptıracağınız doktor kliniği ya da hastanenin fiyat politikasına göre değişiklik göstermektedir. Ancak HPV testinin ücretini yasalar gereği açıklayamadığımız için fiyat konusunda bir bilgi verememekteyiz.

HPV DNA testinin 2020 güncel fiyatı, HPV enfeksiyonu, muayene, tedavi yöntemleri ve tarama testi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sormak için telefon, Whatsapp ve web sitemizde yer alan form üzerinden bizimle iletişime geçebilir, süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

HPV Test Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar?

HPV Test Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar?

HPV virüsünün teşhisi için yapılan HPV testleri laboratuvara gönderildikten sonra ortalama 1 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süre testi yaptırdığınız yere göre de değişkenlik gösterebilir. Hastane laboratuvarları yoğun çalışma koşulları nedeni ile HPV DNA testlerini daha geç sonuçlandırabilmektedir. Aynı şekilde özel muayeneler de genellikle klinik dışında anlaşmalı oldukları laboratuvara gönderdikleri için bu süre 2-4 gün olabileceği gibi zaman zaman 1 haftayı bulabilmektedir. Ancak bir aksilik olmadığı takdirde en fazla 2 hafta içerisinde HPV test sonucunuz çıkacaktır.

Test sonuçları laboratuvarlar tarafından rapor haline getirilir ve doktora iletilir. Test sonucunuz çıktıktan sonra doktorunuz sizinle iletişime geçebilir ya da size laboratuvardan ayrı olarak bilgilendirme yapıldı ise doktorunuzla iletişime geçerek, test raporu sonucunda nasıl bir süreç izlemeniz gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın