Gay ve Lezbiyenlerde HPV ve Genital Siğil

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en çok karşılaşılan hastalıklardan birisi Human Papilloma Virüsü yani HPV virüsünün sebep olduğu genital siğillerdir.

HPV Virüsü erkekten kadına, kadından erkeğe bulaşabilen bir hastalık olduğu gibi aynı zamanda homoseksüel ilişki yaşayan gay ve lezbiyenlerde de görülmektedir. Rahim Ağzı (Serviks), ağız ve anal kanseri gibi hastalıklara neden olabilen HPV Virüsü, tedavi edilmediği takdirde kendisi ile birlikte birçok hastalığı beraberinde getirebilmektedir. Gay ve lezbiyenlerin en çok yaşadığı sorunlardan biri haline gelen genital siğiller genellikle genital bölge ve çevresinde belirti gösterdikten sonra fark edilmektedir.

Günümüzde en gelişmiş toplumlarda dahi gay ve lezbiyenler için yeterli tarama testleri ve hastalarda bireysel kontrol bilinci oluşturulamadığı için HPV ve genital siğil konusunda risk grubunda yer almaktadırlar. Bunun nedenlerinden birisinin de gay ve lezbiyenlerin toplumsal yaşam standartları nedeni ile rutin kontrollerini yeterli seviyede olmamasından kaynaklandığı ileri sürülmektedir.

Gay Bireylerde Genital Siğil Görülme Sıklığı

Gay Bireylerde Genital Siğil Görülme Sıklığı

Genital siğiller, HPV Virüsünün vücuda bulaşması ile ortaya çıkan deri lezyonlarıdır. Genital siğillerin ortaya çıkabilmesi için cinsel temas gerekir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık türü olduğu için homoseksüel ve heteroseksüel ilişki bakımından bulaşma oranında artış görünmese de cinsel yaşam biçimleri nedeni ile bu oranın gay bireylerde daha fazla olduğu görülmüştür. Gay bireylerde genital siğil görülme sıklığı, gündelik yaşantısında çok eşli ve korunmasız ilişkiye giren bir heteroseksüel erkek ile aynı olsa da gay bireylerin cinsel sağlık kontrolleri konusunda yeterli bilince sahip olmadıkları için bu oranın gaylerde daha yüksek olduğu görüşü öne sürülmektedir.

Gay bireylerde genital siğil oranının daha yüksek görüldüğü tablolarda, HPV Virüsüne ek olarak HIV ve Klamidya gibi ek hastalıkların da bulunduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda HIV pozitif hastaların %93’ünde, HPV Virüsüne rastlanmıştır. Ancak gay bireylerin de HPV Virüsü ve genital siğilden korunması, heteroseksüel bireyler ile aynıdır. Çok eşli cinsel yaşamdan uzak durmak, cinsel ilişki sırasında korunmak ve düzenli olarak anal smear yaptırmak HPV Virüsünden korunmak için gereklidir.

Gay Bireylere HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

Gay Bireylere HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV Virüsü, cinsel yolla bulaşan bir viral hastalık türüdür. Human Papilloma Virüs’ü taşıyıcısı olan birey ile cinsel temas halinde deriye enfekte olan virüs, bireyin vücuduna girdikten sonra uzun yıllar kuluçkada kalabileceği gibi birkaç hafta içerisinde genital siğile de neden olabilir. HPV Virüsünün vücuda alınması için genital bölge teması gerekmektedir. Bu nedenle virüsün bulaşması için sadece cinsel birliktelik olması gerekmez. Genital bölgelerin ve cinsel organların birbirine sürtünmesi ile de virüs karşı tarafa bulaşabilmektedir.

Gay bireylerde de aynı şekilde pasif olan bir bireyden aktif olana, aktif olan bireyden de pasif olana geçebilmektedir. Burada önemli olan korunmasız cinsel temastır. Kondom kullanımı bulaşma ihtimalini düşürse de genital bölgeyi tamamı ile örtmediği için HPV Virüsünün bulaşma riski vardır. Bu yüzden HPV Virüsü gay bireylerde de anal, oral ve genital yol ile bulaşabilmektedir.

Gay Bireylerdeki HPV Virüsü Anal Kansere Sebep Olur mu?

Gay Bireylerdeki HPV Virüsü Anal Kansere Sebep Olur mu?

HPV Virüsü birçok rahatsızlığa neden olabilen bulaşıcı hastalıklardan biridir. Genellikle genital siğil sayesinde fark edilen HPV Virüsü, anal kanser vakalarında yüksek oranda ortaya çıkmaktadır. Anal kanserler doğrudan HPV Virüsü ile bağlantılı olmasa da günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda anal kanser teşhisi konan bireylerin %72’sinde HPV Virüsüne rastlanmıştır. HPV Virüsü taşıyıcısı olan bireylerde gay olsun ya da olmasın kanser riski oluşabilmektedir. Kanser riski için HPV Virüsünün kansere dönüşebilen türlerinden HPV- 16 ve HPV-18 tipinin bulunması gerekir.

Homoseksüel bireylerde anal kansere neden olabilen HPV-16 virüs tipinin heteroseksüellere göre 6,5 kat daha fazla olduğu ortaya konmuştur. Ancak anal kanser için tek etken bu değildir. Sigara kullanımı, pasif cinsel ilişki, HIV-AIDS hastası olmak, genital siğil lezyonları ve Klamidya gibi yan hastalıkların olması da anal kanserin risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Lezbiyen Bireylerde Genital Siğil Görülme Sıklığı

Lezbiyen Bireylerde Genital Siğil Görülme Sıklığı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında kadınları en çok etkileyen hastalık türlerinden birisi Human Papilloma Virüsü ve neden olduğu genital siğillerdir. HPV Virüsü aktif cinsel yaşamı olan herkesin aynı risk grubunda bulunduğu bir viral virüstür. Cinsel temas yolu ile geçtiği için cinsiyet fark etmeden partnerlere doğrudan geçebilmektedir. Bu nedenle lezbiyen bireylerde de HPV Virüsü diğer ilişki türlerinde olduğu gibi cinsel birliktelik olmadan da bulaşabilmektedir.

HPV Virüsü bazı hastalarda hiçbir belirti vermeyebilirken bazı hastalarda ise genital siğil ile kendini belli edebilir. Ancak genital siğilin ortaya çıkmasının lezbiyenler ile ilgili henüz kanıtlanmış bir risk oranı yoktur. Genital siğil bulaşma riski daha çok korunma yöntemleri ve cinsel yaşam kültürü ile ilgilidir. Bu yüzden öncelikle lezbiyen bireylerde HPV Virüsünün bulaşmasını arttıracak riskli davranışların önüne geçmek gerekir.

Lezbiyen Bireylere HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

Lezbiyen Bireylere HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

Human Papilloma Virüsü (HPV), HIV-AIDS gibi cinsel sıvılar yolu ile bulaşan bir hastalık değildir. HPV Virüsünün bulaşması için tensel temas yeterlidir. Virüs genellikle genital bölge ve çevresinde gerçekleşen temas ile bulaşsa da oral ve anal yolla da bulaşabilmektedir. Bu nedenle lezbiyen bireylerin ilişki sırasında yaşadıkları tensel temas sayesinde de HPV Virüsü partnere bulaşabilmektedir. HPV Virüsünün lezbiyen bireylerde bulaşma nedenleri arasında birçok faktör vardır.

Lezbiyenler kişiler genellikle cinsel hastalıkların homoseksüel ilişki ile bulaşmadığını düşünse de bu bilgi yanlıştır. HIV gibi HPV Virüsü de lezbiyen bireylerden birbirlerine bulaşabilmektedir. Ortak seks oyuncağı kullanmak, vajinal kondom kullanmamak, tek eşli olmamak, genital organların birbirine değmesi gibi faktörler, lezbiyen bireylerde HPV Virüsünün bulaşma yolları olarak kabul edilebilir.

Lezbiyen Bireylerdeki HPV Virüsü Rahim Ağzı Kanserine Sebep Olur mu?

Lezbiyen Bireylerdeki HPV Virüsü Rahim Ağzı Kanserine Sebep Olur mu?

Dünya genelinde Rahim Ağzı Kanseri’ne yakalanan hastaların %97’sinde HPV Virüsü’nün varlığı ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle HPV Virüsü, Serviks Kanserinin en önemli etkenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Human Papilloma Virüsü aktif cinsel yaşamı olan birçok kadında görülmektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda HPV Virüsü taşıyıcısı homoseksüel kadın bireylerde, heteroseksüel kadın bireylere göre Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri) oranının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bunun nedeninin lezbiyen ilişki yaşayan bireylerin genellikle çoklu partnerin olduğu cinsel hayata sahip olması ve öncesinde ya da aynı zamanda erkek bir partner ile ilişkiye girerek kapabildiği düşünülmektedir.

Ayrıca Amerika’da yapılan araştırmalara göre homoseksüel kadınların heteroseksüel kadınlara oranla rutin kontrollerini daha az yaptırdıkları görülmüştür. Bu nedenle Rahim Ağzı Kanseri’ni erken teşhisi ve tedavisi için lezbiyen bireylerin her 6 ayda bir düzenli olarak kan testi ve Pap-Smear testini yaptırması, aktif cinsel yaşam öncesinde ya da doktor onayında HPV aşısı olması gerekmektedir.

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın