Hamilelerde Genital Siğil

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülen virüs kaynaklı hastalıklardan birisi genital siğillerdir.

Human Papilloma Virüsü yani Türkçesi ile İnsan Siğil Virüsü’nün neden olduğu deri lezyonları hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilmekte, özellikle de hamilelik döneminde artış gösterebilmektedir. Vajinal, oral ve anal yol ile bulaşabilen virüs, açık yara var ise vücudun başka yerlerinden de kapılabilmektedir. Bu nedenle toplumda HPV Virüsü taşıyıcısı olan kişi oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Her HPV Virüsü taşıyıcısında genital siğil lezyonu ortaya çıkmasa da genellikle virüs ile enfekte olduktan sonraki kısa sürede belirti gösterebilir. Genital siğillerin ortaya çıkması için kişinin virüs ile halen enfekte olup olmaması, vücut direnci gibi faktörler oldukça önemlidir.

Ancak daha önceden HPV Virüsü kapmış, genital siğil çıkartmış ve tedavi görmüş ya da daha önce hiç genital siğil belirtisi gözükmeyen kadınlarda, gebelik döneminde kondilom adı verilen bu lezyonlarda artış yaşandığı görülmüştür. Hamilelik döneminde genital siğil belirtileri ortaya çıkan kadınların en çok merak ettiği konular arasında HPV Virüsü’nün bebeklerine geçip geçmeyeceği, normal doğum tercihlerini etkileyip etkilemeyeceği gibi oldukça haklı ve önemli sorular yer almaktadır.

Gebelikte Genital Siğil Neden Daha Çok Görülür?

Gebelikte Genital Siğil Neden Daha Çok Görülür?

Gebelikte genital siğil ya da bir diğer adı ile kondilomların sayısında artış yaşandığı görülmüştür. HPV Virüsü’nün neden olduğu deri lezyonlarının ortaya çıkması için gerekli bir etken olmamasına karşın hamilelik döneminde artmasının nedeni kesin olarak bulunamamıştır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda, gebelikte genital siğillerin artma nedeni olarak kabul edilebilecek birçok etken olduğu kanısına varılmıştır. Hamilelik döneminde genital siğillerin artışına neden olan unsurların başında, gebelik döneminde fazladan ortaya çıkan östrojen hormonunun neden olabileceği görüşü vardır.

Bir diğer görüşe göre hamilelik sürecinde vajinal akıntıda yaşanan artış ile genital siğil bakterileri için harika bir ortama dönüştüğünden siğil görülme ihtimalinin arttığı kabul edilmiştir. Aynı şekilde Human Papilloma Virüsü’nün neden olduğu genital kondilomların ortaya çıkışı, bireyin vücut direnci ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Hamilelik döneminde, doğal fizyoloji gereği bağışıklık düşüklüğü yaşanmakta, genital siğillerin artmasına da neden olabilmektedir.

Hamilelikte Görülen Genital Siğillerin Sebep Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

Hamilelikte Görülen Genital Siğillerin Sebep Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

Gebelik döneminde yaşanan genital siğil hastalığı ile ilgili en büyük korkulardan birisi oluşabilecek komplikasyonlardır. Genital siğiller bebek ve anne ilişkisinin yanı sıra öncelikli olarak hijyen açısından oldukça sıkıntılı durumlara yol açabilmektedir. Gebelik döneminde kolayca büyüyebilen ve çoğalabilen siğiller, zaman içerisinde kanamalara neden olabilmektedir. Gebelik döneminde yaşanan vajinal kanamalar, düşük riski gibi durumlarda da yaşanabildiği için siğil kanamaları doktorların takiplerini zorlaştırabilmektedir. Genital siğillerin gebelikte neden olabileceği en önemli komplikasyonlardan birisi de doğum sırasında HPV Virüsü’nün anneden bebeğe bulaşmasıdır. Genital siğil lezyonları bulunan gebeden doğum sırasında virüsün bebeğe geçme ihtimali düşük olsa da bu tip vakalara rastlanmaktadır.

Bulaşma ihtimalinin normal doğum sırasında daha yüksek olduğu görülse de sezaryen ile doğum yapan anneden bebeğe bulaşabildiği vakalara da rastlanmıştır. Ancak genital siğillerin neden olduğu en önemli komplikasyon, bebeklerin boğazındaki ‘’Larinks’’ adı verilen bölgede ortaya çıkan siğillerdir. Doğum sırasında kanaldan bebeğe bulaşabilen HPV Virüsü, Rekürren Laringeal Papillomatosis olarak bilinen hastalığa neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda hastalığın ortaya çıkma ihtimali oldukça düşük olsa da oluşabilecek riskler ve doğum yöntemi hakkında aile ve doktorun birlikte hareket etmesi oldukça önemlidir.

Gebelik Döneminde Genital Siğilden Korunma Yolları Nelerdir?

Gebelik Döneminde Genital Siğilden Korunma Yolları Nelerdir?

Son yılların en çok karşılaşılan rahatsızlıklarından biri haline gelen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV Virüsü’nün neden olduğu deri lezyonlarıdır. Genital siğillerin ortaya çıkabilmesi için, virüs ile enfekte olmak gerekir. Ancak virüs vücuda girdikten sonra genital siğilin ne zaman ortaya çıkacağı konusunda kesin bir kanı yoktur. Bu nedenle virüsün ne zaman vücuda girdiği konusunda bir bilgiye ulaşılamaz. Gebelik döneminde ortaya çıkan genital siğiller, önceden vücuda giren HPV Virüsü nedeni ile ortaya çıkar. Genital siğilden korunmak için, bu lezyona neden olan Human Papilloma Virüsü’nden korunmak gerekir.

HPV Virüsü’nden Korunma Yolları

  • Çoklu partnerden kaçınmak
  • Genital siğil belirtisi olan partner ile ilişkiye girmemek
  • Cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak
  • Aktif cinsel yaşam öncesinde ya da sonrasında doktor onayı dahilinde HPV aşısı yaptırmak HPV Virüsü’nden korunmanın en önemli adımlarıdır. Ancak HPV Virüsü’nü taşıyan bireylerin, genital siğil lezyonu ile karşılaşma ihtimalini en aza indirgemek için sigara kullanımı, düşük bağışıklık sistemi gibi tetikleyici unsurlara da dikkat etmesi gerekmektedir.

Genital Siğili Bulunan Gebeler Nasıl Doğum Yapmalı?

Genital Siğili Bulunan Gebeler Nasıl Doğum Yapmalı?

Cinsel yolla bulaşan bakteri türlerinden biri olan HPV Virüsü, doğum sırasında anneden bebeğe de bulaşabilmektedir. Bu nedenle annelerin genital kondilom belirtisi var ise çok korktuğu şeylerin başında HPV Virüsü ve genital siğillerin bebeklerine de bulaşıp bulaşmayacağı sorusu yer alır. Human Papilloma Virüsü ve genital siğiller korkulanın aksine bebeklerde kalıtsal sakatlığa neden olabilen bir hastalık değildir. Siğil lezyonların büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak annenin doğum kanalında tıkanıklıklara yol açabildiği için doğum sırasında sorun yaşanabilmektedir. Human Papilloma Virüsü’nün yine aynı şekilde doğum kanalından bebeğe geçtiği bilinmektedir. Ancak bu oran oldukça düşüktür. Üstelik sezaryen doğum ile virüsün bulaşma riskinin düştüğü bilinse de yine de vakalar görülebilmektedir.

Doğum sırasında anneden bebeğe geçen Human Papilloma Virüsü, bebeğin ses tellerinin olduğu bölgede siğil lezyonları oluşuma neden olabildiği için, olası tüm riskler hamilelik sürecinde ve doğum öncesinde anne ve eşi ile birlikte konuşulmalıdır. Gebelik sırasında anneden Smear testi almak, siğillerin tedavisini uygulamak da risklerin en aza indirgenmesi açısından oldukça önemlidir. Tüm müdahale ve kontroller sonrasında hangi doğum yönteminin seçileceği konusunda doktor ile aile birlikte karar vermelidir.

Hamilelerde Genital Siğil Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hamilelerde Genital Siğil Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital siğiller hamilelikte ya da diğer zamanlarda fark etmeden mutlaka tedavi edilmeleri gereken deri lezyonlarıdır. Genital siğillerin tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Medikal ve cerrahi yöntemlere başvurulan tedavi sürecinde, hangi yolun izleneceği hastanın kondilomlarının boyutuna ve yayılma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Gebelik döneminde yaşanan genital siğil rahatsızlığında Triklorasetik Asit ve Kriyokoter en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Hamilelik döneminde genital siğil tedavisinde kullanılan yaygın yöntemlerden bir diğeri de Elektrokoter ve lazer tedavidir. Elektrokoter tedavisi daha çok yaygın siğil lezyonları olan ya da ağrı ve acı eşiği düşük olan gebelerde kullanılır. Burada hangi yöntemin kullanılacağı doktorun önerisi ve hastanın onayı ile kararlaştırılır. Bazı durumlarda var olan siğil sayısında artış ya da büyüme yok ise gebelik süresince hastanın düzenli takibinin ve Smear testlerinin yapılarak, genital siğillerin son durumuna göre doğum şekline karar verilebilmektedir.

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın