Genital Siğiller ve Et Beni

Vücudumuzun farklı noktalarında görülebilen siğiller (kondilom) ve et benleri (fibroepitelyal polip) mutlaka yaşamımız boyunca kendimizde ya da çevremizde olan birinde karşılaştığımız deri lezyonlarıdır.

Yapı bakımından birbirlerine fazlasıyla benzeyen lezyonlar çoğu zaman birbiri ile karıştırılır. Et benleri zararsız olsa da genital siğiller bulaşıcı ve kanser riski yüksek virüs kaynaklı deri lezyonları olduğu için siğillerin mutlaka uzman bir doktor tarafından takip ve tedavisinin yapılması gerekir.

Genital siğil (kondilom) belirtileri ortaya çıkan hastalar bu lezyonları çoğu zaman et beni sandığı için doktora başvurmaz. Ancak genital siğiller kısa sürede çoğalabildiği gibi ilerleyen dönemlerde rahim ağzı kanseri, ağız kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilirler. Bu nedenle genital siğil ile genital et beninin birbiri ile karıştırılmadan en kısa sürede tanı konulması ve araştırılması gerekir.

Genital Siğil ve Et Beni Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genital Siğil ve Et Beni Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genital siğiller Human Papilloma Virüsü (HPV) olarak bilinen bulaşıcı bir virüs nedeni ile ortaya çıkar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan HPV, açık yara, çatlamış ya da yırtık doku ve mukoza gibi yollarla vücuda alınır. Human Papilloma Virüsü vücuda girdikten sonra uzun süre kuluçka döneminde kalabildiği gibi enfekte olduktan sonraki 2-6 hafta arasında genital siğiller ortaya çıkabilir. Karnabahar görünümünde ortaya çıkan deri lezyonları zaman zaman kanama ve ağrıya neden olabilir. Genital siğillere neden olan Human Papilloma Virüsünün yüksek riskli bazı tipleri (HPV 16, HPV 18) ilerleyen dönemlerde rahim ağzı (serviks) kanserine neden olabildiği için siğillerin en kısa sürede tedavi edilmesi ve hastanın takibinin yapılması oldukça önemlidir.

Et benleri ise vücudun pek çok noktasında olduğu gibi genital bölge ve çevresinde de görülebilen, bulaşıcı olmayan zararsız deri lezyonlarıdır. Ağrı ve acı hissettirmeyen et benleri her yaş grubunda görülebilir. Genital siğiller, genital bölge ve çevresinde ortaya çıkarken, et benleri vücudun diğer kıvrım yerlerinde de görülebilir. Et benleri genellikle zararsızdır ancak genital bölgede ortaya çıkan et benlerinde yırtılma, kanama gibi durumlar nedeni ile enfeksiyonlar oluşabilir. Genital siğiller ve genital et benleri birbirleri ile karıştırıldıkları için, genital bölgede herhangi bir deri lezyonu fark edildiğinde uzman bir doktora muayene olmak gerekir.

Genital Siğili Et Beninden Görsel Olarak Ayırabilir miyiz?

Genital Siğili Et Beninden Görsel Olarak Ayırabilir miyiz?

Et beni ve genital siğillerin her ikisi de deri üzerinde oluşan et parçaları olduğu için çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. Ancak deri dokusunun düzensiz gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan et beni ile Human Papilloma Virüsü kaynaklı genital kondilomlar karıştırılmadan, uygun tanı ve takip yöntemi ile gözlem altında tutulmalıdır. Genital bölge ve çevresinde herhangi bir deri lezyonu oluşumu var ise en kısa sürede doktora başvurarak bunun et beni mi yoksa genital siğil mi olduğu araştırılmalıdır.

Et beni ve genital siğil farkları;

Et beni genellikle aşağıdaki özelliklerde ile ortaya çıkar;

  • Cilt kıvrımlarının olduğu bölgede
  • Uzun, gevşek ve düz bir dokuda
  • Genellikle tek ya da iki tane
  • Genital bölge ve çevresindeki kuru alanlarda
  • Kaşıntısız, acısız ve ağrısız bir şekilde ortaya çıkar.

Genital siğiller (kondilom) ise aşağıdaki şekillerde ortaya çıkabilir;

  • Genital bölge ve çevresinde (vajina, makat, iç kasık gibi.)
  • Küme halinde
  • Yuvarlak ve düz
  • Karnabahar görünümünde
  • Kaşıntı, ağrı ya da kanama belirtileri ile ortaya çıkar.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın