Genital Siğil Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Dünya genelinde cinsel yolla en sık bulaşan hastalıklardan biri haline gelen HPV virüsü, genital siğillere ve ilerleyen dönemlerinde ise Serviks (Rahim) kanseri gibi ciddi kanserlere yol açabilen bir hastalıktır. Hem kadınların hem de erkeklerin sağlıklarını etkileyen HPV virüsü, genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonları ile fark edilir.

Son yıllarda HPV yayılımında görülen artış neden ile ’’Genital siğil nedir, nasıl tedavi edilir?’’ gibi sorular da cinsel sağlık konusunda en çok merak edilen sorulardan biri haline gelmiştir. Vücudun farklı bölgelerinde çıkan siğillerden farklı olarak, cinsel yolla bulaşan genital siğiller, özellikle de çok eşli, erken yaşta cinsel yaşama dahil olan ya da korunmasız ilişki yaşayan bireylerde daha sık görülür. Ancak yapılan araştırmalara göre, günümüzde toplumun yarısından daha fazlasının bu virüs ile enfekte olduğu da bilinmektedir. HPV virüsü, HPV virüsünün neden olabileceği hastalıklar ve genital siğiller, zamanında teşhis edilerek tedavi edilmesi gereken cinsel rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Genital Siğil Nedir?

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil, ‘’Verrükaya’’ ya da ‘’Kondilom’’ olarak da bilinen, HPV virüsünün (Human Papilloma Virüsü) neden olduğu bir deri lezyonudur. Vajina, vulva, makat ve rahim içerisinde çıkabilen bu siğiller, HPV virüsünün belirtisi olarak kabul edilir. Genellikle virüs vücuda girdikten birkaç hafta içinde genital bölge ve çevresinde ortaya çıksa da vücut bağışıklığı ya da direnci yüksek bireylerde baskılanarak uzun yıllar saklanabilmektedir. Bu nedenle de HPV virüsünün tam olarak ne zaman vücuda alındığı ile ilgili kesin bir bilgiye de ulaşılamaz.

Genital siğiller genellikle karnıbahar görünümlü, kahverengi ya da açık renkli küçük et parçaları şeklinde ortaya çıkar. Bu siğiller bazen tek bazen de birden fazla kondilomlardan oluşabilmektedir. 100’den fazla tipi bulunan HPV virüsünün özellikle de HPV-6 ve HPV-11 türü genital siğile neden olmaktadır. Ancak HPV virüsünün neden olduğu genital siğillerin bazı tiplerinde kanser riski daha yüksek olduğu için, siğillerin tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller kadın ve erkeklerde genel olarak aynı belirtileri gösterse de kadınlarda siğil lezyonu görülme oranı daha yüksektir. Virüs ile enfekte olan erkek hastalar arasında siğil lezyonu gözükmeyen ve sadece taşıyıcı olan birey sayısı da oldukça fazladır. Ancak genellikle genital bölgesinde ya da çevresinde genital siğil (Verrükaya) belirtileri çıkan kişilerde karnıbahar görünümlü, büyüklü küçük et parçaları görülmektedir. Renkleri kahverengi, pembe ya da beyaz olabilen siğiller, bazı hastalarda kendi kendine artabilirken, bazı hastalarda ise gerileyebilmektedir.

Kadınlarda Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
HPV virüsünün neden olduğu siğiller, kadınlarda daha çok iç ve dış vajina, anüs, kasıklar ve makat bölgesinde görülür. Deri yüzeyinin üzerinde kabarık bir şekilde ortaya çıkan bu siğiller zaman zaman cinsel ilişki sırasında kanama ya da gündelik hayatta kaşıntıya da sebep olabilmektedir.

Erkeklerde Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğiller erkeklerde kadınlara oranla daha az belirti gösteren bir rahatsızlıktır. Ancak deri lezyonları ortaya çıktığında hemen hemen aynı belirtiler erkeklerde de görülür. Makat, testis, penis ve kasığın iç bölgesinde ortaya çıkan genital siğillerin, özellikle de eşcinsel ilişki yaşayan bireylerin makat bölgesinde yoğunlaştığı görülmüştür. Kondilom olarak da bilinen bu siğiller, çok sık olmasa da bazı kişilerde idrar yolu enfeksiyonlarına da sebep olabilmektedir.

Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son yılların en çok karşılaşılan cinsel rahatsızlıklarından biri haline gelen genital siğiller, Human Papilloma Virüsü hakkında merak edilen birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. ‘’Genital siğiller nasıl önlenir?, Genital siğiller nasıl tedavi edilir?, Her genital siğil kanser yapar mı?’’ gibi soruların cevapları için güvenilir kaynaklardan bilgi almak, tedavinin seyri için en önemli adımdır.

Genital Siğil Nasıl Önlenir?

Genital Siğil Nasıl Önlenir?

Genital siğil oluşumunun engellenmesi için buna sebep olan HPV virüsünden korunmak gerekir. Human Papilloma Virüsü ise cinsel yolla bulaşan bir virüs türü olduğu için en önemli önlem, virüse karşı alınan önlemlerdir. HPV virüsünün bulaşma riskini düşürmek için cinsel birliktelik sırasında prezervatif kullanmak, çoklu partnerden kaçınmak oldukça önemlidir. Ancak bunların hiçbiri kendi başına virüsten korunmak için yeterli değildir.

HPV virüsünden korunmak için en etkili yol aşılanmaktadır. Human Papilloma Virüsünden korunmak için yapılan aşının 3 farklı türü bulunmaktadır. HPV aşısı için önerilen yaş aralığı 9-26’dır. Burada aktif cinsel yaşama başlamadan aşılamak amaçlanır. Ancak vücudunda HPV tespit edilmemiş 24-45 yaş aralığındaki kadınlarda da HPV aşısı uygulanabilmektedir.

Genital Siğil Hangi Yollarla Bulaşır?

Genital Siğil Hangi Yollarla Bulaşır?

Genital siğiller, HPV enfeksiyonu ile ortaya çıkmaktadır. HPV enfeksiyonu ise cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer aldığı için genital siğilin de en sık bulaştığı yol, cinsel temas olarak kabul edilir. Genital siğile neden olan HPV virüsü havlu, bardak gibi ortak kullanılan eşyalardan bulaşmaz. Korunmasız cinsel ilişki sırasında vücuda giren virüs, vajinal, anal ve nadiren de olsa oral yol ile bulaşabilmektedir.

Genital siğillerin bulaşma nedenleri arasında en çok görülenler ise erken yaşta cinsel birliktelik, korunmasız ilişki, çoklu partner, bağışıklık sistemi bozuklukları, farklı cinsel enfeksiyonların varlığı gibi etkenler görülmektedir.

Genital Siğil Kansere Dönüşür mü?

Genital Siğil Kansere Dönüşür mü?

Genital siğiller kendi başına kansere neden olmaz. Bu hastalıkta kanser riski taşıyan şey, HPV virüsünün kendisidir. Cinsel yolla bulaşan virüsün 100’ü aşkın türü bulunmaktadır. Bu tipler arasında genellikle HPV-6 ve HPV-11 tipleri siğile neden olsa da diğer tiplerin de siğile neden olabildiği bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, Human Papilloma Virüsünün, Rahim kanseri ile yüksek oranda ilişkisi olduğu saptanmıştır.

Human Papilloma Virüsü, her tipinde olmasa da özellikle HPV- 16 ve HPV-18 türlerinde Rahim (Serviks) kanserine neden olma ihtimali daha yüksektir. Ancak her HPV 16 ve HPV 18 taşıyıcısında kanserleşme görülmez. Burada önemli olan, HPV ile enfekte olan hastaların genital siğili var ise tedavi olduktan sonra düzenli olarak kontrol altında olmaktır.

Genital Siğil Kanar mı?

Genital Siğil Kanar mı?

Siğiller, deri üzerinde kabartı şeklinde oluşan deri lezyonları olduğu için dış etkenlere karşı da oldukça hassas lezyonlardır. Vücudun diğer bölgelerinde çıkan siğillerde de olduğu gibi, HPV virüsünün neden olduğu genital siğillerde de zaman zaman kanamalar görülmektedir. Genital siğil kanamaları kendi kendine yaşanan kanamalardan daha çok, kaşıntı belirtisi gösterdikten sonra sert bir biçimde siğili kaşımaktan kaynaklanır. Ancak genital siğillerin kanaması, siğil lezyonlarının boyutuna ve sayısına göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Çoklu kondiloma sahip olan hastalarda, cinsel ilişki sırasında da kanamalar yaşanabilmektedir. Bazı hastalar ise ne yazık ki siğillerin koparılarak geçeceğini düşünerek, kendi yöntemleri ile siğilleri koparırlar. Bu da kanamaya ve sonrasında ciddi sonuçlara neden olabilen oldukça büyük bir yanlıştır. Özellikle de genital siğili bulunan kişilerin, traş ve ağda sırasında da daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğiller, fark edildiği ilk andan itibaren kontrol altına alınmalı ve tedavi edilmelidir. HPV virüsünün neden olduğu genital siğiller, doktor tarafından muayene edildikten sonra HPV Tarama Testi yapılarak virüsün hangi tipe ait olduğu belirlenir. Doktorunuz ister ise HPV Genotip Testini, Smear testi ile birlikte yapabilir. Test sonrasında genital bölgenin siğillerden temizlenebilmesi için alternatif tedavi yöntemlerinden faydalanılır. Burda hangi yöntemin uygulanacağı siğillerin durumuna ve doktorun uygun gördüğü yönteme göre değişiklik göstermektedir.

Genital siğil tedavi yöntemleri:

  • Koterizasyon (yakma) : Genital siğillerin tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemlerden birisi, koter tedavisi olarak da bilinen koterizasyon işlemidir. Bu işlemde hastanın genital bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Elektrokoterizasyon sayesinde siğillerin yakma işlemi gerçekleştirilir. Yakma işleminden sonra hasta günlük yaşantısına devam edebilir.
  • Kriyoterapi (dondurma): Genital siğil tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan kriyoterapi işleminde lokal ya da genel anestezi kullanılmaz. Siğilin üzerine sıvı nitrojen uygulanarak, lezyonun donması ve dağılması sağlanır.
  • Cerrahi: Genital siğilin boyutuna ve sayısına göre cerrahi operasyon yapılıp yapılmayacağı karar verilir. Eğer siğillerde farklı oluşumlar da fark edilir ise genellikle anestezi altında cerrahi operasyon ile birlikte tedavi yöntemi tercih edilir.
  • Medikal krem: Genital siğillerin tedavisinde kullanılan alternatif yöntemlerden birisi de medikal kremlerdir. Kremler ile genital siğilin dokusu dışarıdan yok edilmeye çalışılır. Kimyasal ile genital siğilin yakılarak kurutulduğu bu yöntem, diğer yöntemlere göre daha az etkilidir.
Genital Siğil Kendiliğinden Geçer mi?

Genital Siğil Kendiliğinden Geçer mi?

Human Papilloma Virüsünün neden olduğu genital siğiller, virüs ile enfekte olduktan sonra genellikle 2-8 hafta içerisinde ortaya çıksa da bazı hastalarda virüs vücuda alındıktan yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden siğilin ortaya çıktığı zaman aralığı belirlenemediği gibi, belirti gösteren siğil lezyonunun ne zaman geçeceğine dair de net bir bilgi yoktur. HPV virüsünde deride oluşan bu lezyonlar, genellikle kişinin bağışıklık sistemine göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

Genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan HPV kondilomlarının bazılarında gerilemeler görülürken, bazı hastalarda ise gerekli tedavi uygulanmadığı için ilerlemeler görülmektedir. Bu nedenle genital siğillerin kendiliğinden geçmesi beklenmeden mutlaka en kısa sürede uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Genital Siğil Nasıl Geçer?

Genital Siğil Nasıl Geçer?

Genital siğiller virüs kaynaklı deri lezyonları olduğu için genellikle virüs ile enfekte durumuna ve kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilmektedir. Karnıbahar görünümlü küçük et parçalarının her biri ayrı bir lezyon olduğu için tedavisinin de lezyona göre kapsamlı yapılması gerekir.Genital siğiller bazı kişilerde kendi kendine sönebilmekte ya da gerileyebilmektedir.

Bazı hastalarda ise siğiller tedavi edilmediği takdirde hızlı bir şekilde artış gösterir. Bu yüzden genital siğilin geçmesi için doktor desteği almak en doğrusudur. Ancak genital siğillerin temizlendikten sonra, yeniden tekrarlayabilmektedir. Burada kişinin bağışıklığını yüksek tutması ve doktorun önereceği hususlarda dikkatli olması gerekir.

Genital Siğil Sirke ile Geçer mi?

Genital Siğil Sirke ile Geçer mi?

HPV virüsünün yaygın belirtilerinden biri olarak kabul edilen genital siğiller, deri üzerinde oluşan kabartılardan oluştuğu için genellikle risksiz olduğu düşünülür. Birçok yerde genital bölge siğillerinden kurtulmak için asidik içecekler kullanılması gerektiği ile ilgili bilgi bulunur. Ancak bu oldukça yanlış ve aynı zamanda da tehlikeli bir uygulamadır. Sirke gibi asidik sıvılar, genital bölge siğillerini nadiren de olsa yapısından dolayı yakarak deriden temizleyebilir ancak bu hiçbir zaman kalıcı bir çözüm değildir.

HPV virüsünün bazı tipleri yüksek kanser riski taşıyan virüs tiplerdir. Bu yüzden genital bölgede ortaya çıkan siğillerin tamamen temizlenmesi için doktor kontrolünde alternatif tedavi yöntemlerinin ve düzenli kontrollerinin sağlanması gerekir. Sirke gibi asidik maddeler ile yapılan denemeler, siğil sorununu ortadan kaldıramayacağı gibi, vücudunuza ciddi hasarlar vermenize de neden olabilmektedir.

Genital Siğil için Hangi Doktora Gidilir?

Genital Siğil için Hangi Doktora Gidilir?

Genital siğiller cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan HPV virüsü nedeni ile ortaya çıktığı için, doktor kontrolü de yine bu alanlarda çalışan uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Deri lezyonu olan genital siğiller, Jinekoloji, Üroloji ve Dermatoloji (Deri Hastalıkları) tarafından kontrol edilebilmektedir. Hastalar genellikle siğil belirtisini gördüğünde deri ile alakalı olduğunu düşünerek ilk olarak Dermatoloji bölümüne başvurur.İlk tanıdan sonra Dermatolog, hastayı kadın doğum uzmanına ya da üroloji bölümüne yönlendirebilir.

Özellikle de HPV virüsü kadınlarda Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine neden olabildiği için uzman bir Jinekolog tarafından 6 ayda bir Smear testi yapılması oldukça önemlidir. HPV enfeksiyonu ve genital siğil tedavisi hakkında merak ettiğiniz sorular var ise, telefon, Whatsapp ve web sitemizde bulunan form üzerinden iletişime geçerek, bizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın