HPV Hakkında Sık Sorulan Sorular

Son yılların en çok konuşulan rahatsızlıklardan biri haline gelen genital siğiller, HPV virüsü hakkında birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. ‘’HPV siğili kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’HPV evde tedavi edilir mi?’’ gibi sorular, HPV hakkında en sık sorulan sorular arasında yer almaktadır.

Toplumda HPV virüsü ile enfekte olan kişi sayısı oldukça fazladır. Kimi hasta virüsü taşıdığının farkına varmaz iken, kimi hastalarda ise genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğiller ile kendini göstermektedir.

Kadınlarda rahim ağzı kanseri başta olmak üzere erkeklerde de penis kanseri, baş ve boyun kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen Human Papilloma Virüsü, mutlaka takibe alınması gereken bir virüs tipidir. Bu nedenle HPV ile enfekte olan kişilerin doğru zannedilen yanlış bilgilerden uzak durması da tedavinin süreci için oldukça önemlidir.

HPV Siğil Kendiliğinden Geçer mi?

HPV Siğil Kendiliğinden Geçer mi?

Human Papilloma Virüsünün neden olduğu genital bölge siğilleri, kişinin bağışıklık seviyesine göre gerileme gösterebilmekte veya artabilmektedir. Ancak bu durum her bünyede farklılık gösterebileceği için kendi kendine geçebileceği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Genital bölge ve çevresinde çıkan siğiller, HPV Tarama Testi sonrasında hangi türe ait olduğu öğrenilerek takibe alınmaktadır.

Toplum içerisinde kendi kendine geçeceği inancı olduğu için çoğu hasta siğiller büyüdükten sonra doktorlara başvurmaktadır. Ancak bu durum sağlığınız açısından risk oluşturabileceği için, genital siğiliniz var ise en yakın sürede uzman bir hekime başvurarak doktorun uygun gördüğü yöntem ile tedaviye başlamanız oldukça önemlidir.

 HPV Nasıl Bulaşır, Nasıl Tedavi Edilir ?
HPV Pozitif Ama Siğil Yok?

HPV Pozitif Ama Siğil Yok?

HPV virüsü kişinin genital bölgesinde ve çevresinde ‘’Verrükaya’’ olarak da bilinen genital siğil lezyonları oluşmasına neden olan bulaşıcı bir virüstür. HPV virüsü vücuda girdikten sonra uzun yıllar hiçbir belirti göstermeden kuluçkada kalabilmektedir. Genellikle vücuda girdikten sonraki 3-4 ay içerisinde genital siğil oluşumları görülse de bazı hastalarda herhangi bir vücut lezyonu gözükmez. Bu durum virüsü taşıyan kişinin bağışıklık duruma göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Bu nedenle HPV testiniz, genital bölgenizde siğil çıkmasa bile virüs vücudunuzda olduğu için pozitif çıkacaktır. Ancak bu durum ilerleyen zamanlarda da siğil çıkmayacağı anlamına gelmez. Bu durumda doktorunuzun yönlendirmeleri ile bağışıklık yükseltici tedaviye başlamanız gerekebilir.

HPV Negatif Ama Siğil Var?

HPV Negatif Ama Siğil Var?

HPV virüsünün neden olduğu siğiller daha çok genital bölge ve çevresinde ortaya çıktığı için vücudun diğer bölgelerinde çıkan dermatolojik siğiller ile karıştırılmamalıdır. Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir. Bunun nedeni ise piyasada yapılan her tarama testinin aynı kapsama sahip olmamasıdır.

HPV virüs test kitlerinin bazıları virüsün sadece belli tiplerini belirlemek için yapılmaktadır. Genellikle en çok kullanılan virüs kiti Tip-16 ve Tip-18 virüsünü ya da 11 ve 6 virüs tipini ortaya çıkarmaktadır. Ancak vücudunuzda HPV virüsünün türü, test kitinin taradığından farklı ise sonuç negatif çıkacaktır. Bu nedenle kapsamlı bir HPV Genotip Testi yaptırmanız oldukça önemlidir.

HPV Siğil Yokken Bulaşır mı?

HPV Siğil Yokken Bulaşır mı?

Human Papilloma Virüs ya da bir diğer adı ile İnsan Papilloma Virüsü, cinsel yolla bulaşan virüslerden biri olarak kabul edilmektedir. HPV virüsünün vücutta olduğunun en belirgin göstergelerinden birisi de genital bölgede ortaya çıkan karnabahar görünümlü siğillerdir. HPV virüsü vücuda girdikten birkaç ay sonra siğiller çıkabildiği gibi uzun yıllar vücutta hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle HPV virüsü siğil olmadan da bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.


Human Papilloma Virüsünün (HPV) Bulaşma Yolları;
● HPV taşıyan kişi ile anal ya da vajinal ilişki
● Genital bölgeye açık deri teması
● Düşük oranda da olsa oral cinsel ilişki
● HPV taşıyan kadınlarda, lezyon var ise normal doğum sırasında bebeklere bulaşabilmektedir.
● HPV virüsü olan kişi uzun yıllar taşıyıcı olabilir. Bu nedenle siğil belirtisi olmayan bir kişi de vücudunda taşıdığı virüsü bulaştırabilmektedir.

 

HPV Siğil Kanser Yapar mı?

HPV Siğil Kanser Yapar mı?

Human Papilloma Virüslerinin ortaya çıkardığı karnabahar görünümdeki siğiller hastalarda büyük korku yaratsa da kanser riskine neden olan etken siğiller değildir. HPV virüsü taşıyan kişilerde kanser riski siğillerin aksine virüsün kendisindedir. HPV virüsü dış genital bölge, rahim ağzı ve vajinaya yerleşerek kanserleşme yapabilmektedir. Ancak HPV virüsünün birçok farklı tipi vardır.

Bu virüs tiplerin bazıları kanser riski taşımazken bazı tipler ise yüksek risk grubunda yer almaktadır. HPV virüs tiplerinin arasında kanserleşme riski en yüksek olanları ise TİP-16 ve TİP-18 virüsleridir. Ancak bu virüsü taşıyan herkeste kanserleşme görülmemektedir. Bunun için öncelikli olarak HPV virüsünün hangi tipte olduğu HPV Genotip Testi ile öğrenilmekte, sonrasında ise hastaya düzenli takip ve Smear testi uygulanmaktadır.

HPV Evde Tedavi Edilir mi?

HPV Evde Tedavi Edilir mi?

HPV virüsü dışarıdan yapılan tedaviler ile vücuttan atılamamaktadır. Ancak HPV virüsünün neden olduğu Kondiloma Akuminata olarak da bilinen genital siğiller için tıbbi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Son yıllarda HPV virüsünün etkisi ve neden olduğu genital siğillerin bağışıklık sistemi ile doğru orantılı olarak gerilediği görülse de yapılacak tedavi yöntemlerinin uzman bir jinekolog tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

Evde kendi başınıza yapacağınız herhangi bir yöntem HPV virüsünü ve ortaya çıkardığı lezyonları ortadan kaldırmayacaktır. Bunun için öncelikli olarak bir sağlık kuruluşundan destek almanız gerekmektedir. Bu sayede doktorunuz gerekli tahlilleri yaptıktan sonra bağışıklığınızı güçlendirebileceğiniz yollar konusunda da size yardımcı olacaktır.

HPV Siğil için Hangi Doktora Gidilir?

HPV Siğil için Hangi Doktora Gidilir?

HPV virüsü ve neden olduğu siğiller cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. HPV siğilleri genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkmaktadır. Vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan siğiller için dermatoloji bölümüne gidilmektedir. Ancak HPV virüsünün neden olduğu siğiller ve rahatsızlıklar için uzman bir jinekolog, kadın doğum uzmanı ya da üroloji bölümüne başvurmanız gerekmektedir.

Bu alanda uzman bir doktor bulmanız tedavinizin seyri için oldukça önemlidir. Jinekolog, kadın doğum uzmanı ve üroloji doktorları devlet hastaneleri, özel hastaneler ve özel muayenehanelerde hizmet vermektedir. Doktorunuz gerek görürse sizi genel cerrahi olarak da bilinen Proktoloji bölümüne de aktarabilir.

HPV 16 ve 18 Siğil Yapar mı?

HPV 16 ve 18 Siğil Yapar mı?

Human Papilloma Virüsü 100’ü aşkın tipi bulunan bir virüstür. Ancak genellikle bu virüslerin 40’ı genital bölgede siğillere neden olur. Genital bölgede siğile neden olan virüsler arasında en çok HPV 6 ve HPV 11 tipi olsa da diğer virüs tipleri de siğile neden olabilmektedir. Hatta siğillere tek bir tip yerine birkaç tip virüsü birden neden olabilmektedir.

Genital siğil tipleri içinde yüksek kanser riski taşıyan virüsler de bulunmaktadır. Özellikle de HPV 16 ve HPV 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olan virüs tipinin başında gelmektedir. Bu nedenle bu virüs tipi siğile neden olabildiği gibi, takibi yapılması gereken oldukça önemli bir HPV virüs tipidir.

HPV Siğil Sirke İle Geçer mi?

HPV Siğil Sirke İle Geçer mi?

Genital bölge ve çevresinde oluşan siğiller, vücuda dışarıdan alınan ilaç ya da bitkisel yöntemler ile geçmeyecektir. Toplum içerisinde siğillerin tedavisi için sık sık elma sirkesi gibi asidik ürünler önerilir ancak bu tip sıvılar genital bölgede ve çevresinde yer alan siğil lezyonlarını ortadan kaldırmadığı gibi, siğillerin artmasına da neden olabilmektedir. HPV virüsü kadınlarda Serviks kanseri olarak da bilinen rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiği için bu tip bir tedavi arayışı sağlığınız açısından oldukça riskli olacaktır.

Genital siğilleriniz var ise en yakın zamanda uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz gerekli tahlilleri yaptıktan sonra Kriyoterapi (siğillerin dondurulması), Elektrokoterizasyon (koter ile siğillerin yakılması) ya da cerrahi müdahale gibi tedavi yöntemlerinden size uygun tedavi yöntemini belirleyerek, süreci kontrollü bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın