Kondilom olarak da bilinen bu siğil lezyonları, farklı yöntemler ile tedavi edilerek ortadan kaldırılabilse de genital siğillere neden olan HPV Virüsünün vücuttan atılabilmesi için henüz geliştirilmiş bir tedavi yöntemi yoktur. Human Papilloma Virüsü, 200’den fazla türe sahip bir virüs tipidir. Toplumda aktif cinsel yaşamı olan bireylerin %75’inin HPV Virüsü taşıyıcısı olduğu bilinmektedir.
Vajinal, anla ve oral yolla bulaşabilen virüsün yüksek riskli grupları ilerleyen dönemlerde rahim ağzı kanseri ve anal kanser gibi oldukça önemli hastalıklara yol açabildiği gibi genital siğile dahi sebep olmadan kısa bir süre sonra vücuttan atılabilmektedir. Genellikle genital siğil belirtisi ile doktora başvuran hastalarda ya da Smear testinde tanısı konulan Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılabilmesini etkileyen faktörler, hastaların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır.
Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir. Ancak virüsün kendi kendine vücuttan temizlenmesini etkileyen 3 ana faktör olduğu bilinmektedir. Virüsün temizlenmesini en çok etkilediği düşünülen etkenlerden birisi virüsün tipidir. HPV Virüsü 200’den fazla türe sahip, geniş bir virüs ailesidir. Bu virüsler arasında en çok karşılaşılan HPV-6 ve HPV-11 olduğu bilinse de bazı hastalarda yüksek risk grubuna dahil olan HPV-16 ve HPV-18 virüs tipleri de görülmektedir.
Rahim ağzı kanseri, anal kanser gibi hastalıklara neden olabilen yüksek riskli virüs tiplerinin vücuttan temizlenme süreleri de daha az riskli olan virüs türlerine göre daha uzun sürebilmektedir. Örneğin; HPV- 6 ve HPV-11 tipli virüsler 1 ya da 2 yıl içerisinde vücuttan tamamen temizlenebilirken, HPV-16 ve HPV-18 türlerinde bu süre 3 yıla kadar uzayabilmektir. Ancak anal bölgede görülen kondilomlarda bu durumun tam tersi yaşanır. HPV-6 ve HPV -11 tipli virüslerin daha riskli virüs türlerine göre vücuttan atılmasının daha uzun sürdüğü görülmüştür.
HPV Virüsü’nün vücuttan temizlenmesini etkileyen faktörlerden bir diğeri de virüsün yüküdür. Human Papilloma Virüsü taşıyıcısı olan bir partner ile ilişkiye girildiğinde o kişinin vücudunda olan virüsün yükü yani sayısı, virüsün bulaşma oranını da etkilemektedir. Yüksek miktarda HPV Virüsü taşıyan bir partner ile cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra, dışarıdan oluşabilecek diğer etkenler de daha fazla HPV’nin vücuda girmesine neden olabilmektedir.
Örneğin; Cinsel birliktelik öncesinde genital bölge ve çevresindeki tüyleri mekanik bir şekilde temizlemek, partnerden geçebilecek virüs miktarını artırmaktadır. Genital bölgedeki tüyler vücuda bulaşabilecek virüslerden koruma sağlayabilirken, ağda ile temizlenmiş bir genital bölgeden daha yüksek oranda virüs kapılabilmektedir.
Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılabilmesi için yaşam kalitesinde oluşan faktörlerin de etkisi göz önünde bulundurulur. Sigara kullanan hastalarda sigara kullanmayan hastalara göre virüsün daha uzun sürede vücuttan atıldığı görülmüştür. Sigara kullanımı HPV Virüsü’nün tedavisi ve takibi yapılmadığı durumlarda, kanserleşme riskinde de büyük rol oynar. HPV Virüsü’nün temizlenmesini etkileyen yaşamsal faktörlerden bir diğeri de ko-faktörlerdir.
Bağışıklık sistemi ile ilgili baskılayıcı ilaçlar kullanmak, kronik ve sistematik rahatsızlıklar virüsün temizlenme sürecini etkileyebilmektedir. HPV tanısı konan hastaların, genital siğil lezyonlarının tedavisinin yapılmaması ve düzenli olarak Smear testi ile kontrol edilmemesi de hastalığın devam etmesine, tekrar etmesine ya da vücuttan atılmasına engel olan nedenler olarak kabul edilir.
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın