HPV’nin Vücuttan Atılmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Günümüzün en çok karşılaşılan cinsel hastalıklarından biri haline genital siğiller, Human Papilloma Virüsü’nün neden olduğu deri lezyonları ile genital bölge ve çevresinde ortaya çıkar.

Kondilom olarak da bilinen bu siğil lezyonları, farklı yöntemler ile tedavi edilerek ortadan kaldırılabilse de genital siğillere neden olan HPV Virüsünün vücuttan atılabilmesi için henüz geliştirilmiş bir tedavi yöntemi yoktur. Human Papilloma Virüsü, 200’den fazla türe sahip bir virüs tipidir. Toplumda aktif cinsel yaşamı olan bireylerin %75’inin HPV Virüsü taşıyıcısı olduğu bilinmektedir.

Vajinal, anla ve oral yolla bulaşabilen virüsün yüksek riskli grupları ilerleyen dönemlerde rahim ağzı kanseri ve anal kanser gibi oldukça önemli hastalıklara yol açabildiği gibi genital siğile dahi sebep olmadan kısa bir süre sonra vücuttan atılabilmektedir. Genellikle genital siğil belirtisi ile doktora başvuran hastalarda ya da Smear testinde tanısı konulan Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılabilmesini etkileyen faktörler, hastaların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır.

Virüs Tipi

Virüs Tipi

Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir. Ancak virüsün kendi kendine vücuttan temizlenmesini etkileyen 3 ana faktör olduğu bilinmektedir. Virüsün temizlenmesini en çok etkilediği düşünülen etkenlerden birisi virüsün tipidir. HPV Virüsü 200’den fazla türe sahip, geniş bir virüs ailesidir. Bu virüsler arasında en çok karşılaşılan HPV-6 ve HPV-11 olduğu bilinse de bazı hastalarda yüksek risk grubuna dahil olan HPV-16 ve HPV-18 virüs tipleri de görülmektedir.

Rahim ağzı kanseri, anal kanser gibi hastalıklara neden olabilen yüksek riskli virüs tiplerinin vücuttan temizlenme süreleri de daha az riskli olan virüs türlerine göre daha uzun sürebilmektedir. Örneğin; HPV- 6 ve HPV-11 tipli virüsler 1 ya da 2 yıl içerisinde vücuttan tamamen temizlenebilirken, HPV-16 ve HPV-18 türlerinde bu süre 3 yıla kadar uzayabilmektir. Ancak anal bölgede görülen kondilomlarda bu durumun tam tersi yaşanır. HPV-6 ve HPV -11 tipli virüslerin daha riskli virüs türlerine göre vücuttan atılmasının daha uzun sürdüğü görülmüştür.

Virüs Yükü

Virüs Yükü

HPV Virüsü’nün vücuttan temizlenmesini etkileyen faktörlerden bir diğeri de virüsün yüküdür. Human Papilloma Virüsü taşıyıcısı olan bir partner ile ilişkiye girildiğinde o kişinin vücudunda olan virüsün yükü yani sayısı, virüsün bulaşma oranını da etkilemektedir. Yüksek miktarda HPV Virüsü taşıyan bir partner ile cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra, dışarıdan oluşabilecek diğer etkenler de daha fazla HPV’nin vücuda girmesine neden olabilmektedir.

Örneğin; Cinsel birliktelik öncesinde genital bölge ve çevresindeki tüyleri mekanik bir şekilde temizlemek, partnerden geçebilecek virüs miktarını artırmaktadır. Genital bölgedeki tüyler vücuda bulaşabilecek virüslerden koruma sağlayabilirken, ağda ile temizlenmiş bir genital bölgeden daha yüksek oranda virüs kapılabilmektedir.

Yaşam Kalitesi

Yaşam Kalitesi

Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan atılabilmesi için yaşam kalitesinde oluşan faktörlerin de etkisi göz önünde bulundurulur. Sigara kullanan hastalarda sigara kullanmayan hastalara göre virüsün daha uzun sürede vücuttan atıldığı görülmüştür. Sigara kullanımı HPV Virüsü’nün tedavisi ve takibi yapılmadığı durumlarda, kanserleşme riskinde de büyük rol oynar. HPV Virüsü’nün temizlenmesini etkileyen yaşamsal faktörlerden bir diğeri de ko-faktörlerdir.

Bağışıklık sistemi ile ilgili baskılayıcı ilaçlar kullanmak, kronik ve sistematik rahatsızlıklar virüsün temizlenme sürecini etkileyebilmektedir. HPV tanısı konan hastaların, genital siğil lezyonlarının tedavisinin yapılmaması ve düzenli olarak Smear testi ile kontrol edilmemesi de hastalığın devam etmesine, tekrar etmesine ya da vücuttan atılmasına engel olan nedenler olarak kabul edilir.

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın