Kadında Genital Siğil Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Son yıllarda en çok konuşulan cinsel hastalıklardan biri haline gelen genital siğiller, Human Papilloma Virüsü adı verilen HPV Virüsünün vücutta neden olduğu deri lezyonlarıdır.

HPV Virüsünün neden olduğu enfeksiyon ile ortaya çıkan bu lezyonlara, genital siğil ya da verrükaya da denmektedir. Toplumun büyük bir kesiminde görülen virüs, anal, oral ve genital cinsel birleşmenin yanı sıra deri temasıyla da bulaşabildiği için görülme oranı oldukça yüksektir. Genital siğile neden olan HPV Virüsünün 100’den fazla türü vardır. Ancak her virüs tipi genital siğile yol açmaz.

Genellikle HPV 6 ve HPV 11 virüs tiplerinin genital siğile yol açtığı görülmüştür. Ancak HPV Virüsünün siğile yol açan bazı tipleri (HPV-16 ve HPV-18 gibi) yüksek risk grubunda olan türler olarak kabul edilir. Bu virüs tipleri özellikle de Rahim ağzı (Serviks) kanserine neden olabilen virüs olarak bilinmektedir. Hem cinsel hem de günlük yaşantıda sorunlara yol açabilen genital siğiller, ilerleyen dönemlerde ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği için en kısa sürede uzman bir doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.

Kadında Genital Siğil Görülme Oranı Ne Kadardır?

Kadında Genital Siğil Görülme Oranı Ne Kadardır?

Deride karnabahar görünümünde küçük et parçaları olarak ortaya çıkan genital siğiller, Human Papilloma Virüsü’nün vücuda alınması ile oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, toplumun %60’ında HPV Virüsü olduğu kabul edilmiştir. Aktif cinsel yaşamı olan herkesin risk grubunda olduğu HPV Virüsü, kadınlarda en sık 20-24 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Genital siğillerin ortaya çıkma oranı erkeklerde olmasa da kadınlarda ilerleyen yaş ile birlikte gerileyebilmektedir. Ancak 70 yaşından itibaren siğil çıkma oranı yeniden artmaktadır.

Bir kişide genital siğil lezyonunun görülmesi bireyin virüs ile halen enfekte olup olmaması ve bağışıklık sisteminin durumu gibi etkenlerde de değişiklik gösterebilmektedir. Aktif cinsel yaşamı olan her kadın için HPV Virüsü kapma riski vardır. Ancak özellikle erken yaşta başlayan cinsel yaşam, çok eşlilik ve şüpheli cinsel ilişkiler kadınlarda genital siğil görülme oranını arttıran temel nedenlerdir.

Kadınlar Genital Siğil Hastalığını Nasıl Geçirilir, Siğil Tamamıyla Gider mi?

Kadınlar Genital Siğil Hastalığını Nasıl Geçirilir, Siğil Tamamıyla Gider mi?

HPV Virüsü taşıyan partnerden vücuda alındıktan sonra virüs genellikle 3 hafta içerisinde belirti gösterse de genital siğil lezyonları, yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir. Kişilerde genital siğil lezyonlarının belirti göstermesi virüsün hangi tipte olduğu, virüs ile halen enfekte olup olmadığı ve kişinin vücut direncine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genital bölge ve çevresinde karnabahar görünümlü küçük et parçaları şeklinde ortaya çıkan verrükaya lezyonları, genellikle ilk başlarda herhangi bir kaşıntı ya da yanma hissi oluşturmadığı için fark edilmez.

Genital siğiller rahim ağzında, kasıkta ve makat bölgesinde görülebileceği gibi, açık yara olan ve virüse temas eden başka bölgelerde de görülebilir. Tek başına ya da birden fazla gruplar halinde görülebilen siğiller, bazı hastalarda kendiliğinden gerilese de bu ihtimal az olduğundan genellikle cerrahi yöntemlere başvurulması gerekir. Genital siğiller cerrahi yöntemlerle temizlenebilir ancak HPV Virüsü için henüz bir tedavi yöntemi bulunmadığı için siğiller yeniden tekrarlayabilmektedir.

Siğil Kadına Nasıl Bulaşır, Bulaşma İhtimalleri Nasıl Azaltılır?

Siğil Kadına Nasıl Bulaşır, Bulaşma İhtimalleri Nasıl Azaltılır?

Genital siğiller, HPV Virüsünün neden olduğu verrükaya olarak da bilinen deri lezyonlarıdır. Genital siğillerin vücutta ortaya çıkabilmesi için HPV Virüsü taşıyan birey ile genital temasta bulunmak gerekir. Bu temas sırasında cinsel birleşme olması şart değildir. Genital siğiller, siğil lezyonu bulunan partnerin derisine değen açık yara ile de bulaşabilmektedir. Anal, oral ve genital yol ile bulaşan siğilin en çok genital yolla bulaştığı görülmüştür. Genital siğil lezyonu olan gebeden doğum sırasında bebeğe de geçebilmektedir. HIV/ (AIDS) Vürüsü gibi sadece cinsel sıvılar ile değil, lezyon temasıyla da bulaşabildiği için toplumda genital siğil görülen kadın sayısı oldukça fazladır.

Genital siğil belirtisi olmayan, sadece taşıyıcı olan cinsel partnerden de HPV Virüsü kapılabilir. Bu nedenle genital siğillerden korunmak için, HPV Virüsünden korunmak gerekir. Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi ilişki sırasında prezervatif kullanmak, şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak, tek eşlilik ve cinsel yaşam öncesi aşılanma, virüsten korunmak için oldukça önemlidir.

Kadındaki Genital Siğiller Rahim Ağzı Kanserine Sebep Olur mu?

Kadındaki Genital Siğiller Rahim Ağzı Kanserine Sebep Olur mu?

Kadınlar arasında en çok görülen kanser türlerinden biri olan Rahim ağzı kanseri, genital siğile neden olan HPV Virüsünün yol açtığı en önemli hastalıklardan biridir. Rahim ağzı (Serviks) kanseri oluşumunda doğrudan Human Papilloma Virüsü’nün neden olduğu kesinleşmese de kanserin ortaya çıkışı %98 oranında HPV ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Genellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda görülebilen Rahim ağzı kanseri, son yıllarda genç yaştaki kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Rahim ağzı kanserine %98 oranında HPV Virüsünün neden olduğu bilinse de her Human Papilloma Virüsü taşıyıcısı bu risk grubunda yer almaz.

HPV Virüsünün kanserli hücreye dönüşebilecek yüksek riskli türleri vardır. Yüksek riskli olarak kabul edilen virüs tiplerinin en çok görülen türü HPV-16 ve HPV-18 virüsüdür. Ancak tüm HPV taşıyıcılarının rahim ağzı kanseri olma durumu olmadığı gibi HPV-16 ve HPV-18 virüs taşıyıcısı olan her hastada da Rahim ağzı kanseri olacağı yönünde bir kanıt yoktur. Burada önemli olan, genital siğil belirtisi olan bireylerin en kısa sürede uzman bir Jinekolog ile görüşerek kontrollerini yaptırması, HPV Tarama Testi ile virüsünün tipinin belirlenmesi ve doktorun onayı ile birlikte gerekli tedavi ve önlemlerin uygulanmasıdır.

Kadınlar Genital Siğillerden Nasıl Korunmalılar?

Kadınlar Genital Siğillerden Nasıl Korunmalılar?

Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi genital siğillerden korunmanın yolları da hemen hemen aynıdır. Ancak genital siğiller, Human Papilloma Virüsü ile enfekte olduktan sonra ortaya çıkabilen bir deri lezyonu olduğu için öncelikle virüsten korunmak gerekir. HPV enfeksiyonu vajinal, anal ve oral yolla bulaşabilen oldukça yaygın bir hastalıktır. Bu nedenle alınan önlemler virüsten korunmak için tam bir çözüm olmasa da virüs ile enfekte ihtimalini en aza indirgemek için oldukça önemlidir.

HPV Virüsünden Korunma Yolları;

  • Cinsel ilişki sırasında lateks kondom kullanmak
  • Genital siğil belirtisi olan partner ile cinsel ilişkiye girmemek
  • Aktif cinsel yaşam öncesinde HPV aşısının uygulanması
  • Genital siğil tedavisi sırasında cinsel ilişkiye girmemek
  • Çoklu partnerden ve şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak
  • Tek eşlilik gibi faktörler HPV Virüsünden korunma ihtimalini arttırmak için en önemli korunma yollarıdır.

Kadında Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kadında Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital siğillere, HPV Virüsünün teşhisi ile ve doğrudan muayene ile doğrudan tanı koyulabilmektedir. Erkeklerde HPV Virüsünü ortaya çıkaracak bulunmuş bir test henüz yoktur. Ancak kadınlarda genital siğil lezyonu görülmeden önce HPV Tarama Testi ya da Pap-Smear testi ile HPV tanısı konulabilmekte ve aynı zamanda virüsün hangi türde olduğu da ortaya çıkarılmaktadır. Ancak HPV testleri rutin sağlık kontrolleri arasında yer almadığı için hastalığın teşhisi genellikle genital siğil belirtilerinden sonra yapılır. HPV Virüsünün tedavisi olmadığı için yapılan tedavi uygulamaları yalnızca genital siğillerin temizlenmesi ve tekrarlamaması için bağışıklık sistemine yapılan takviye ilaçlar ile yapılmaktadır.

Kadın Hastanın Bilgilendirilmesi ve Farkındalığının Artırılması
Genital siğillerin ve HPV Virüsünün tedavisi ve seyri açısından en önemli adım, hastaların HPV Virüsü ve genital siğiller hakkında bilgilendirilmesidir. Genellikle HPV Virüsü teşhisi konulan hastalar, partnerleri ile birlikte tedavi görmelidir. Eşlerden birinin tedavi olmaması genital siğillerin yeniden ortaya çıkma ihtimalini arttırabilir. HPV Virüsü tanısı konmuş bireylerin, tedavi süresi boyunca cinsel ilişkiye girmemesi, tedavi sonrasında ise cinsel ilişkide korunması ve her yıl düzenli olarak Pap- Smear testlerini yaptırması virüsün takibi için oldukça önemlidir.

Medikal Tedavi Yöntemleri
Genital siğillerin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan medikal tedavi yöntemleri, yalnızca doktor tavsiyesi ve kontrolü ile uygulanmalıdır. Kişinin siğil lezyonlarının yaygınlık derecesine göre doktorlar medikal tedavi yöntemlerini tercih edebilirler. Tıbbi ilaçlar ile uygulanan bu yöntem daha çok cerrahi tedavilerin yanında ek bir yol olarak uygulanır.

Cerrahi Yöntemler
Genital siğil tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi şekli cerrahi yöntemlerdir. HPV Virüsü dışarıdan yapılan tedaviler ile vücuttan atılmasa da genital siğillerin bölgeden temizlenmesi yayılmayı önlemek için gereklidir. Genital siğillerin tedavisinde medikal ve alternatif tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi yöntemler daha başarılıdır. Genital siğillerin tedavisinde Elektrokoterizasyon (yakma) ve Kriyokoter (dondurma) işlemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Her iki tedavi de lokal anestezi ile yapılır. Ancak siğillerin sayısı fazla ise doktor genel anestezi önerebilmektedir.

Alternatif Yöntemler
Genital siğillerin tedavisinde, cerrahi ve medikal tedavilerin yanı sıra alternatif yöntemler de uygulanmaktadır. Genellikle bitkisel bazlı ilaçlar ya da spreyler ile uygulanan alternatif yöntemler, cerrahi yöntemler gibi doğrudan tedavi olmadığı için kesin temizleme sağlamazlar. Özellikle de uzman bir doktora danışmadan kullanılan alternatif ilaçların faydalarından çok zararları olabilmektedir. Bu nedenle genital siğillerin temizlenmesi için en etkili yol cerrahi yöntemler olacaktır. Alternatif yöntemler sadece doktor kontrolünde ve onayında uygulanması gereken yöntemlerdir.

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın