Kondilom Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son yıllarda sayısı giderek artan rahatsızlıklardan biri haline gelen genital siğiller, sebep olduğu ciddi rahatsızlıklar nedeniyle de en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Genital Siğil Virüsü olarak da bilinen Human Papilloma Virüsü (HPV), genital bölge ile birlikte nadir de olsa vücudun diğer yerlerinde de siğillere neden olabilen ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür.

100’ü aşkın farklı tipi bulunan bu virüsün fark edilmesi ise genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan ve ‘’Kondiloma aküminata’’ olarak da adlandırılan lezyonlar ile olmaktadır. Kondilomlar erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile birlikte kontrol altına alınabilen lezyonlardır. Ancak önemsenmediği takdirde artabilir ve virüsü başkalarına da bulaştırmanıza sebep olabilmektedir. HPV ve sebep olduğu kondilomların, mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kondilom Nedir?

Kondilom Nedir?

Kondilom, HPV yani Human Papilloma Virüsü olarak bilinen bulaşıcı bir virüsün neden olduğu genital siğildir. Genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan kondilomlar, kadınlarda vajina içinde ve çevresinde görülürken erkeklerde ise penis, testis ve makat bölgesinde görülebilmektedir. Genital Siğil Virüsü (HPV) ile enfekte olan bir kişide, uzun yıllar kondilom belirtileri ortaya çıkmayacağı gibi, enfekte olduktan sonra kısa bir süre içinde de ortaya çıkabilmektedir.

HPV virüsünün 100’den fazla türü bulunur ve bunlar arasında en çok HPV-6 ve HPV- 11 tipinin genital siğillere yol açtığı görülmüştür. Birçok kişinin cinsel ve günlük hayatını etkileyen siğiller, karnabahar görünümlü, küçük kahverengi bir ya da birden fazla oluşan cilt lezyonlarıdır. Zaman zaman et beni ile karıştırılsa da kaşıntı ve kanamaya sebep olabilmektedir. Uzman bir jinekolog tarafından muayene edildikten sonra gerekli tedavilerin uygulanması oldukça önemlidir.

HPV Kondilom Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

HPV Kondilom Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

Human Papilloma Virüsü, cinsel yolla bulaşan virüs türlerinden biridir. Virüsün bir kişiden diğerine geçmesi için vücudunda kondilom lezyonu olması gerekmez. Kişi, sadece taşıyıcı olarak da virüsü başkalarına bulaştırabilir. Genital bölge deri teması, korunmasız vajinal, oral ya da anal ilişki ile bulaşan HPV çatal, kaşık, havlu gibi ortak eşyalardan bulaşmamaktadır. Nadiren de olsa HPV’li anneden doğum sırasında bebeğe de geçebilmektedir. Hem kadın hem de erkeklerde görülebilen Human Papilloma Virüsü vücuda alındıktan sonra uzun yıllar siğil lezyonu oluşturmadan vücutta taşınabilmektedir. Genellikle karnabahar görünümlü siğiller şeklinde ortaya çıkan virüsün tam olarak ne zaman vücuda girdiği saptanamamaktadır.

HPV Kondilomun Kadınlarda Belirtileri

  • Anüs ve çevresinde
  • Vajina ağzında ve çevresinde
  • Rahim ağzında
  • Kasıkların genital bölgeye yakın iç kısımlarında
  • Dış genital bölgede (Vulva) genital siğil olarak da bilinen kondilomlar ortaya çıkmaktadır.
  • HPV Kondiloma sahip kadınlarda nadiren de olsa cinsel ilişki sırasında kanamalar yaşanabilmektedir.

HPV Kondilomun Erkeklerde Belirtileri

  • Kasık bölgesi
  • Penis
  • Makat
  • Testisler
  • Bacak arası ve genital bölge çevresinde kondilom (Genital siğil) belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Makatta Kondilom Nasıl Anlaşılır ve Neden Olur?

Makatta Kondilom Nasıl Anlaşılır ve Neden Olur?

Anal Kondilom olarak da bilinen makat siğilleri, cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüsünün neden olduğu bir cilt lezyonudur. Genellikle anal bölgede, deri teması ile bulaşan virüs, vücuda alındıktan sonra uzun süre saklı kalabilse de genellikle 2 ile 8 hafta içerisinde belirti gösterebilmektedir. Makatta oluşan siğiller çoğu zaman ağrı ve kaşıntı yapmadığı için uzun bir süre fark edilmez. Ancak ilerleyen zamanlarda tedavi edilmediği takdirde siğiller büyümekte ve makat kanseri gibi oldukça ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Kadınlarda anal ilişki ve erkeklerde ise genellikle eşcinsel birliktelik sonrası makat kondilomları görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre ortaya çıkan olguların %46’sının eşcinsel birliktelikten oluştuğu belirlenmiştir. Ancak organ nakli gibi operasyonlarda nadiren de olsa makat kondilomlarının bulaştığı bilinmektedir. Makat kanalı içinde ve makat derisinde ortaya çıkan kondilomların tanısı, makat muayenesi sonrasında yapılabilmektedir.

HPV Kondilom Nasıl Tedavi Edilir?

HPV Kondilom Nasıl Tedavi Edilir?

Human Papilloma Virüsü vücuda alındıktan sonra kalıcı bir tedavi uygulanamamaktadır. Ancak virüsün neden olduğu kondilom ya da genital siğiller, farklı tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilmektedir. Genital siğillerin tedavisi, kondilomların boyutuna ve cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir. Uzman bir jinekolog ya da kadın doğum uzmanı tarafından muayene edildikten sonra HPV Tarama Testi yapılır. Bu tarama virüsün hangi tip virüs olduğunu anlamak için yapılmaktadır. Kondilomların tedavisi için siğillerin türü ve boyutu da oldukça önemlidir. Kondilom tedavisinde krem, Koterizasyon (yakma) Kriyoterapi (dondurma) ve cerrahi işlem yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle son yıllarda dondurma işlemleri yerine Koterizasyon (yakma) işlemi tercih edilmektedir.

Ancak hangi tedavi yönteminin hasta için daha uygun olduğu, doktor önerisi ile kararlaştırılmaktadır. Kondilomların sayısı ya da boyutları daha büyük ise cerrahi işlem tercih edilebilir. Yakma, dondurma işlemlerinde lokal, cerrahi işlemlerde ise genel anestezi kullanılır. Tedavi sonrası siğil lezyonları bölgeden temizlenir. Ancak bu kalıcı bir tedavi değildir. Bağışıklık sistemi ile tetiklenebilen Human Papilloma Virüsünde, genital siğillerin tekrarlayabilmektedir. Bu yüzden düzenli olarak doktor kontrolünde olmak oldukça önemlidir.

Kondilom Nasıl Yakılır?

Kondilom Nasıl Yakılır?

Kondilomların (Genital siğil) tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri, yakma işlemi olarak da bilinen Koterizasyondur. Yakma işlemi hem kadınlarda hem de erkeklerde uygulanabilmektedir. Doktor ve hasta onayı ile birlikte tedavi süreci başlar. Hasta muayene yatağına alınır. Hastanın genital siğillerinin bulunduğu alan lokal anestezi ile uyuşturulur. Kondilomlar, elektrik akımının oluşturduğu ısı veren bir cihaz yardımı ile yakılır. Bu işlem sırasında hastanın genital bölgesi uyumuş olduğu için herhangi bir acı ve yanma hissetmez. Kondilomların sayısına ve boyutuna göre işlemin süresi uzayabilmektedir ancak genellikle oldukça kısa süren bir tedavi yöntemidir.

Koterizasyon sırasında genital bölgede bulunan siğiller temizlenir. Hasta aynı gün içerisinde normal yaşantısına ve işine dönebilmektedir. Anestezi etkisi geçtikten sonra kısa süreli yanma hissi ve kanamalar olabilir ancak doktorun vereceği ilaçlar ile ağrı ve yanma hissinin etkileri aza indirilebilmektedir. Koterizasyon işlemi sonrası genellikle birkaç gün içerisinde genital bölge yaraları tamamen iyileşmiş olacaktır.

Kondilom Ne Kadar Sürede Geçer?

Kondilom Ne Kadar Sürede Geçer?

HPV virüsünün neden olduğu genital siğil ya da diğer bir adı ile kondilomlar, zaman zaman kendi kendine geçtiği görülse de kendi haline bırakılmaması gereken önemli cilt lezyonlarıdır. Kişinin bağışıklık sistemine göre baskılanabilen virüs, bazı hastalarda kondilom belirtilerine neden olmasa da genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonu var ise mutlaka uzman bir Jinekolog ya da kadın doğum uzmanı tarafından takibi yapılmalıdır. HPV Tarama Testi sonrası doktorun talebi ile kondilomlar tedavi edilerek vücuttan alınmalıdır.

Tedavisi yapılmayan kondilomlar kendi kendine geçebilmektedir ancak bu oran oldukça düşüktür. HPV virüsünün neden olduğu genital siğillerin HPV-16 ve HPV-18 gibi tipleri Serviks kanseri yani rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Bu nedenle genital siğillerin kendi kendine geçmesi beklenmeden, en yakın sürede uzman bir doktora danışılması gerekir. Bu sayede kısa süren bir tedavi ile birlikte, kondilomlar kolayca temizlenebilmekte ve olası etkiler kontrol altına alınabilmektedir.

Kondiloma Ne İyi Gelir?

Kondiloma Ne İyi Gelir?

HPV virüsünün neden olduğu kondilomlar, kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterse de genellikle kendi kendilerine geçmezler. Bu nedenle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğillerin çoğalması ve hastalığın ilerlemesi ihtimaline karşı uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Koter ile yakma ya da dondurma gibi işlemlerle temizlenen kondilomlardan ancak bu şekilde temizlenebilmektedir. Kondilomların iyileşmesi için hastalar genellikle sirke gibi asidik maddelerin kullanımına yönelmektedir.

Asidik yapıya sahip olan sirke, siğil lezyonlarını yaksa da tamamen ortadan kaldırmaz. Bu nedenle genital siğiller doktor tarafından kontrollü ve kapsamlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Ancak kondilomların ortaya çıkması, vücudun bağışıklık sistemiyle de bağlantılıdır. Bu yüzden doğrudan kondilomlara iyi gelmese de lezyonların ortaya çıkmaması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besin takviyeleri alınabilmektedir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın