HPV’nin Vücuttan Temizlenmesi Hızlandırılabilir mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz. HPV tedavisinde, genital bölge ve çevresinde genital siğil lezyonu (kondilom) var ise bu siğilin bölgeden temizlenmesi ve daha fazla yayılmaması için tedavi uygulanır. HPV’nin vücuttan atılma süresi ile ilgili dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamasa da bazı etkenler sayesinde virüsün vücuttan atılma süresi hızlandırılabilir. Human Papilloma Virüsünü vücuttan atabilmenin en önemli adımlarından biri, HPV taşıyıcısı olan birey ile cinsel ilişkiye girerken mutlaka kondom kullanmaktır. Aynı zamanda genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonları var ise bunların tedavisinin yapılması gerekir.

HPV’nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgede tüylerin ağda, jilet ya da tüy dökücü kremler ile tamamen temizlenmemesi gerekir. Genital bölgedeki tüylerin temizliği, virüsün vücuttan atılmasını engelleyebileceği gibi sürekli tekrar etmesine de neden olabilir. Tüm bunların dışında virüsün vücuttan atılma süresini etkileyen bir diğer önemli etken ise ko-faktörlerdir. Sigara kullanımı ve bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullanımı (immun supresyon) HPV’nin vücuttan atılma süresinde rol oynayan ko-faktörler arasında yer alır. Human Papilloma Virüsünün vücuttan atılma sürecinde virüs taşıyıcısı olan bireyin ek bir hastalığının olup olmadığı da önemli bir rol oynar.

HPV’nin vücuttan temizlenme süresini geciktiren bazı hastalıklar;

  • Kronik böbrek rahatsızlığı
  • Sistemik lupus hastalığı
  • Böbrek ve karaciğer nakli
  • Ülseratif kolit
  • Organ transplantasyonu

HPV’yi Vücuttan Atmak için Nasıl Beslenilmeli?

HPV’yi Vücuttan Atmak için Nasıl Beslenilmeli?

Her ne kadar günümüzde Human Papilloma Virüsünün vücuttan temizlenmesi için beslenme ve diyet önerileri bulunsa da virüsün temizlenmesinin beslenme ile doğrudan bir alakası olmadığı bilinmektedir. Human Papilloma Virüsünün neden olduğu genital siğiller, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile tekrarlayabildiği için genellikle hastalara bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler verilebilir. Ancak burada yine ayrıca bir beslenme düzenine ya da diyete gerek yoktur.

HPV’nin vücuttan atılmasını hızlandırmak için beslenme ve diyet programlarından ziyade en çok dikkat edilmesi gereken şey sigara kullanımıdır. Yapılan araştırmalarda sigara kullanan hastaların virüsü vücuttan atma süresinin çok daha uzun olduğu görülmüştür. Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler. Ancak kullanılacak takviyelerin doktor tarafından önerilmesi ve onaylanması oldukça önemlidir.

HPV Tip 16-18 Kaç Ayda Vücuttan Atılır?

HPV Tip 16-18 Kaç Ayda Vücuttan Atılır?

Human Papilloma Virüsü 200’den fazla farklı tipe sahip bir virüstür. Bu virüs tipleri arasında en yaygın görülen tür HPV- 6 ve HPV-11 olsa da bazı hastalarda yüksek risk grubunda yer alan virüs tipleri de görülebilir. Rahim ağzı kanseri ile doğrudan ilişkili olduğu bilinen HPV-16 ve HPV-18 tipleri riskli grupta yer alır. Bu iki virüs tipi zaman içerisinde kanserleşmeye neden olabildiği için hastaların en çok korktuğu virüsler arasında yer alır. kaynaklarda HPV-16 ve HPV-18 tipli virüslerin vücuttan atılmadığı söylense de bu bilgiler doğru değildir. Human Papilloma Virüsünün bütün tipleri zaman içerisinde vücuttan atılabilir. Ancak virüsün vücuttan atılma süresi virüs tipine göre değişkenlik gösterir. HPV-16 ve HPV-18 taşıyan kişilerin virüsü vücuttan atması diğer virüs tiplerini taşıyan hastalara göre daha yavaş gerçekleşir.

HPV-16 ve HPV-18 tipi virüs taşıyıcısı olan %45’i genellikle bir yıl içerisinde virüsü vücudundan atmaktadır. Virüsün vücuttan atılma oranını etkileyen iki faktör vardır. Bu faktörlerden birincisi, hastanın transiyel (geçici) bir enfeksiyon yaşaması ya da bağışıklık sisteminin virüsü vücuttan atabilecek sisteme sahip olmasıdır. İkinci ise virüsü taşıyan hastada genital siğil lezyonu görüldüğünde gerekli tedavilerin uygulanmış olmasıdır. Ancak hasta virüsü taşıdığını fark etmese dahi virüs genellikle 36-39 ay içerisinde %85 oranında ya da 43-44 ay içerisinde %92 oranında vücuttan atılmaktadır.

HPV’nin Vücuttan Atılmasını Destekleyen Bitkisel Takviyeler Var mı?

HPV’nin Vücuttan Atılmasını Destekleyen Bitkisel Takviyeler Var mı?

Human Papilloma Virüsü kana karışan bir virüs türü değildir. Bitkisel takviye, beslenme programı ve diyet gibi etkenler HPV’nin vücuttan atılmasında doğrudan rol oynamaz. Son yıllarda virüsün vücuttan atılmasını hızlandıran ilaçlar adı altında birçok besin takviyesi ve bitkisel ürün piyasaya çıksa da bu ilaçların virüsü vücuttan atmada herhangi bir etkisinin olup olmadığı kesinleşmemiştir. Human Papilloma Virüsünün temizlenmesi, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü zaman içerisinde tanıyarak ortadan kaldırması ile gerçekleşir. Son yıllarda HPV’nin vücuttan atılmasını desteklediği öne sürülen bitkisel ürünlerde, özel bir mantar türünden yapılan AHCC (Active Hexose Correlated Compound) ilaç maddesi kullanılmaya başlanmıştır.

AHCC bileşeninin HPV’yi vücuttan atmayı sağladığı söylense de bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamıştır. Human Papilloma Virüsü genellikle birçok hastada 1 yıl içerisinde %70 oranında vücuttan atılır. Bu nedenle virüsün vücuttan atılmasında, AHCC bileşenli bitkisel ürünlerin yanı sıra ağızdan alınan herhangi bir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir ancak virüsün vücuttan atılması yine bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın