Bakire Kızlarda HPV

Günümüzün en sık karşılaşılan bulaşıcı hastalıklarından biri olan genital siğiller, Human Papilloma Virüsü nedeni ile ortaya çıkar.

Genital bölge ve çevresinde, karnabahar görünümlü deri lezyonları şeklinde oluşan genital siğiller (kondilom) tedavisi ve takibi yapılmadığı takdirde, rahim ağzı kanseri, makat kanseri gibi hastalıklara yol açabildiği için önemsenmesi gereken hastalıklar arasında yer alır.

Günümüzde toplumun büyük bir bölümünün HPV enfeksiyonu geçirdiği, hatta çoğu hastanın genital siğil belirtisi ortaya çıkmadan virüsü vücudundan atabildiği görülmüştür. Ancak genital siğil belirtileri var ise bu siğillerin tedavisinin yapılması gerekir. HPV’nin neden olduğu genital siğiller, daha çok cinsel yaşamı aktif olan bireylerde görüldüğü için ‘’Bakire kızlarda genital siğil görülür mü?’’ sorusu ise en çok merak edilen konular arasında yer alır.

Bakire Kızlarda HPV Görülür mü?

Bakire Kızlarda HPV Görülür mü?

Human Papilloma Virüsü’nün neden olduğu genital siğiller, genital bölge ve çevresinde ortaya çıkar. Genital siğiller yüksek oranda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edildiği için bakirelerde görülmeyeceği ya da görülüyor ise cinsel birliktelik olduğu düşünülür. Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir.

HIV’den korunmak için kondom kullanmak yeterli olabilirken, HPV’den korunmak için kondom kullanmak yeterli olmamaktadır. Çünkü HPV’nin bulaşabilmesi için tensel temas yeterlidir. Human Papilloma Virüsü genellikle tensel temas ile bulaşır ancak nadiren de olsa iyi temizlenmemiş ağda eşyaları, jilet, ortak kullanılan havlu, iç çamaşırı gibi eşyalardan bulaşabilmektedir.

Bakire Kızlarda HPV Belirtileri Nelerdir?

Bakire Kızlarda HPV Belirtileri Nelerdir?

Human Papilloma Virüsü ten teması ile vücuda alındıktan sonraki süreçte genellikle 2-6 hafta içerisinde genital siğile neden olur. Bazı hastalarda ise HPV kuluçka dönemine girerek uzun süre vücutta gizli kalabilir. Human Papilloma Virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu virüsü fark etmeden vücudundan atılabilse de bazı hastalarda genital siğillere (kondilom) neden olur. Bireyler genellikle genital siğil belirtileri ortaya çıktıktan sonra doktora başvurur.

Vajinal, anal ve oral yolla da bulaşabilen HPV, genital bölge ve çevresinde karnabahar görünümlü açık kahverengi ya da gri renkli siğiller ile ortaya çıkar. Bakire kişilerde HPV, tıpkı aktif cinsel yaşamı olan hastalarda olduğu gibi aynı belirtileri gösterir. Genital siğilin yaygın belirtileri arasında kaşınma, genital siğilin sayısına veya büyüklüğüne göre ise kanamalar görülebilir.

Bakire Kızlarda HPV Tanısı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bakire Kızlarda HPV Tanısı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Human Papilloma Virüsü’nün tanısı bakire kişilerde genellikle genital siğil belirtisi ile yapılır. Doktora başvuran hastalarda öncelikli olarak fiziki muayene yapılır. Bazı uzmanlar HPV tanısı için bakire kişilerde Smear testinin ve HPV tarama testinin yapılabileceğini öne sürer ancak her iki test de kızlık zarına zarar verebileceği için testleri yapmadan önce olası risklerin hasta ile paylaşılması, gerekirse hastadan yazılı bir şekilde onay alınması gerekir. Smear testi ya da HPV testi yapılmadan da doktor genital kondilomu tanıyabilir.

Human Papilloma Virüsünün hangi tipe ait olduğunu anlamak için ise tarama testine ihtiyaç duyulur. Ancak bakire hastalarda çoğu zaman, anormal bir hücre oluşumu yok ise yalnızca genital siğil tedavisi uygulanır. HPV’nin vücuttan temizlenebilmesi için dışarıdan herhangi bir ilaç tedavisi uygulanamaz. Bu nedenle öncelikli olarak vücut bağışıklık sisteminin yüksek tutulması, genital siğillerin tekrarlamaması ve Human Papilloma Virüsü’nün vücuttan temizlenebilmesi için oldukça önemlidir.

Genital siğil tedavi yöntemleri;

  • Kriyoterapi: Genital siğillerin dondurulması işlemidir. Lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Kondilomun üzerine sıvı nitrojen (dondurucu bileşen) sıkılarak genital siğilin donması sağlanır. Kriyoterapi ile dondurulan siğiller, tedavi sonrasında kabarır ve kuruyarak dökülür. Hasta iyileşme sürecinde genellikle ağrı ya da acı hissetmez.
  • Koterizasyon: İnce çubuk şeklinde bir elektrokoterizasyon aleti ile genital siğillerin yakılma işlemidir. Elektrokoterizasyon aleti ile genital bölgede bulunan siğiller ısı ile yakılır. Isı ile kuruyan siğil, daha sonradan kabuklanarak dökülür. Lokal anestezi ile yapılan tedavi yönteminde hasta aynı gün gündelik yaşantısına devam edebilir.
  • Lazer: Siğil tedavisinde tercih edilen diğer yöntemlerden bir diğeri lazer tedavisidir. Lazer aleti ile siğiller buharlaştırılarak yok edilir. Lazer kullanılan tedavide iz kalmaz ve bu nedenle iyileşme süresi oldukça kısadır. Lazer ile gönderilen ışınlar sayesinde siğilin tabanı kurur. Tedaviden sonra kabuklanan yaralar birkaç gün içerisinde dökülerek tamamen iyileşir.
  • Radyofrekans: Koter tedavisi ile oldukça benzeyen radyofrekans işleminde ince uçlu bir aletten iletilen radyo dalgaları ile genital siğiller buharlaştırılır. İşlem sırasında siğil sayısına göre lokal ya da genel anestezi uygulandığı için hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
  • Cerrahi: Genital kondilomların sayısına ya da boyutuna göre cerrahi operasyon tercih edilebilir. Diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi müdahale daha çok yaygın ve büyük genital siğillerin görüldüğü hastalarda uygulanır. Siğil lezyonları vajina içerisinde ise kızlık zarının bozulma ihtimali vardır. Bu nedenle olası risklerin doktor ve hasta ile birlikte karşılıklı konuşulması gerekir.
  • Medikal Krem: Genital siğillerin tedavisinde genellikle koter ile yakma işlemi tercih edilse de bazı hastalarda alternatif tedavi yöntemi olarak medikal kremler tercih edilebilir. Medikal kremler doktorun önerisi ile hastalarda diğer tedavilere ek olarak uygulanabilir. Tedavi süresi hastanın iyileşme durumuna göre 16 hafta kadar sürebilir. Medikal kremler sayesinde kondilomlar dışarıdan temizlenmeye çalışılır. Medikal kremler içerisindeki kimyasallar, genital siğilde çözünme ve dağılma etkisi gösterir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın