Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en çok karşılaşılan Gonore hastalığı, halk dilinde daha çok ‘’Bel soğukluğu’’ olarak da bilinmektedir. ‘’Gonore enfeksiyonu nedir?’’ sorusu da aktif cinsel yaşamı olan birçok kişinin merak ettiği sorular arasında yer almaktadır.

Gonore hastalığı ‘’Neisseria Gonorrhoeae’’ olarak bilinen bir çeşit bakterinin neden olduğu cinsel rahatsızlıktır. Bakterinin vücuda alınmasından itibaren 4-6 gün içerisinde genellikle belirtilerini gösterebilmektedir. Dünyada en yaygın cinsel rahatsızlıklardan biri haline gelen Gonore hem kadın hem erkeklerde görülebilen bir hastalıktır.

Özellikle de erkeklerde daha sık görülen bel soğukluğu, en sık 15-24 yaş aralığındaki gençlerde görülmektedir. Gonore bakterileri, üreme sisteminde rahim (Serviks), penis ve idrar yolları (Üretra) bölgesinde kolayca çoğalabilen bir bakteri türüdür. Tedavi edilmediği takdirde hem kadın hem erkeklerde kısırlık ve eklem hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara yol açan hastalığın, en kısa sürede uzman bir doktor kontrolünde tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Gonore Nasıl Bulaşır?

Gonore Nasıl Bulaşır?

Gonore hastalığı da cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarda olduğu gibi cinsel temas yolu ile bulaşmaktadır. Neisseria Gonorrhoeae bakterisini taşıyan hasta ile anal, oral ve vajinal bölgelerin teması sırasında bulunduğu bölgeye yerleşen bakteriler, 4-6 gün kuluçka dönemini yaşamaktadır. Bakterinin en çok bulaşıcı olduğu dönem de tam olarak bu kuluçka dönemidir. Bakterinin kuluçka dönemi genellikle 1 hafta içinde biter ve hastada gözle görülür belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Gonore enfeksiyonu, bakteriyi taşıyan gebeden doğum sırasında bebeğe de bulaşabilmektedir. Bebeğe geçen bakteri genellikle göz bulguları ile kendini ortaya çıkarır. Gonore geçirmiş ve tedavi olmuş kişilerin daha sonradan bakteriyi yeniden kapma ihtimali de bulunmaktadır. Gonore enfeksiyonundan korunmak için düzenli doktor kontrolünde olmak, çoklu partnerden kaçınmak, cinsel ilişki sırasında lateks kondom kullanmak gibi önlemlerin alınması gerekmektedir.

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Gonore ya da halk dilinde Bel soğukluğu hastalığının belirtileri genellikle kadınlarda ve erkeklerde farklılıklar göstermektedir. Bakteri vücuda alındıktan yaklaşık 1 hafta sonra gözle görülür belirtilerin ortaya çıktığı hastalıkta, kişilerin bağışıklıklarına göre uzun süreler belirtilerin ortaya çıkmadığı da görülmüştür. Ancak genellikle şüpheli cinsel temastan 3 ila 6 gün sonrasında belirtiler ortaya çıkmaktadır. Gonore belirtileri daha çok genital bölge ve çevresinde ortaya çıksa da eklemler, göz, boğaz ve rektum gibi vücudun diğer bölgelerinde de rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

Erkeklerde Bel Soğukluğu (Gonore) Belirtileri Nelerdir?

  • Erkeklerde Gonore belirtileri kadınlara oranla daha sık görülmektedir.
  • Penis ucunda kızarıklık ve kaşıntı
  • Penis ucundan sarı, beyaz ya da yeşil renkli kokusuz ya da kötü kokulu akıntı
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi
  • Nadiren de olsa testislerde ağrı ya da şişlikler görülebilen belirtiler arasındadır.

Kadınlarda Bel Soğukluğu (Gonore) Belirtileri Nelerdir?

  • Kadınlarda Gonore belirtileri erkeklere oranla daha az görülmektedir.
  • İdrar sırasında ağrı ve yanma hissi
  • Adet dönemi dışında ara kanamalar
  • Cinsel ilişki sonrası kanamalar
  • Genital akıntılarda artış
  • Genital bölgede kaşıntı
  • Pelvik ve alt karın bölgesinde ağrı ve baskı hissi görülebilen belirtiler arasındadır.

Gonore Nasıl Tedavi Edilir?

Gonore Nasıl Tedavi Edilir?

Gonore ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında ‘’Gonore kendiliğinden geçer mi? Gonore kan tahlilinde çıkar mı?’’ gibi hastalığın tedavisine yönelik sorular da yer almaktadır. Gonore, bakteriyel bir rahatsızlık olduğu için tedavisi de antibiyotikler ile sağlanmaktadır. Bakteri, gerekli antibiyotik tedavi yapılmadığı takdirde vücuttan atılamayacağı için ilaç tedavisi görülmesi hastalığın ilerlememesi için oldukça mühimdir. Belirtilerin görüldüğü hastalarda Gonore testi, genital bölgeden kültür örneği alınarak ya da idrar testi ile yapılmaktadır.

Daha sonra doktorun belirlediği antibiyotik ilaçlar ile Gonore tedavisine başlanır. Ancak Gonore enfeksiyonu ileri aşamalarda vücudun diğer bölgelerine hasarlar verebilir ve antibiyotik tedavisi bu hasarları onarmaz. Antibiyotik tedavisi Gonore’ye neden olan bakteriyi vücudunuzdan atmanız için gerekli olan bir tedavi yöntemidir. Hastanın iyileşebilmesi için doktorun önerdiği ilaç dozuna uyması, kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırması gerekmektedir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın