Molluskum Kontagiozum Nedir?

Günümüzde en çok karşılaşılan deri hastalıklarından biri olan Molluskum Kontagiozum’u çoğunlukla zararsız bir viral enfeksiyon olarak açıklamak mümkündür.

Genellikle 1-10 yaş arası çocuklarda ve genç erişkinlerde görülen enfeksiyon, küçük deri kabartıları şeklinde ortaya çıkar. Direkt temas ve ortak çamaşır kullanımı ile bulaşabilen Molluskum Kontagiozum’un cinsel yolla da bulaştığı bilinmektedir.

Cilt üzerinde 2-6 mm çapında küçük deri lezyonları şeklinde oluşan Molluskum Kontagiozum, aynı ailede birden fazla kişide görülebilir ve bu nedenle bulaşma riskinin azalması için tedavisinin yapılması önerilir. Vücudun farklı noktalarında tek ya da birden fazla kümeler halinde ortaya çıkan deri lezyonları genellikle 2-6 ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Ancak bu lezyonlar zaman içinde deride iz bırakabileceği için öncelikli olarak cilt üzerinden temizlenmesi gerekmektedir.

Molluskum Kontagiozum Belirtileri Nelerdir?

Molluskum Kontagiozum Belirtileri Nelerdir?

Deri üzerinde küçük, kabarık ve yumuşak et parçaları şeklinde ortaya çıkan Molluskum Kontagiozum, parlak bir yüzeye sahiptir. Enfeksiyon genellikle deri lezyonları dışında herhangi bir belirti vermez. Deri renginde ya da kırmızı renkte olabilen Molluskum Kontagiozum lezyonları ilk aşamada egzamaya benzeyen döküntüler şeklinde ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda vücudun farklı noktalarında tek tek görülebilirken, kimi hastalarda ise kümeler halinde ortaya çıkar.

Lezyonların sayısı genellikle en fazla 20’ye ulaşır. Deri üzerinde ortaya çıkan lezyonun dış yüzeyi gözeneklidir ve siğiller ile karıştırılmamalıdır. Molluskum Konagiozum’un tanısı için test yapılmasına gerek yoktur. Çoğunlukla doktorlar tarafından ilk muayene sırasında kolayca anlaşılabilir. Eğer lezyonlar tedavi edilmez ise bazı hastalarda sertleşerek yaygınlaşır ve çıban gibi görünebilir.

Molluskum Kontagiozum Hastalığının Klinik Seyri Nasıldır?

Molluskum Kontagiozum Hastalığının Klinik Seyri Nasıldır?

Molluskum Kontagiozum, enfeksiyona sahip olan kişi ile yakın temas yolu ile bulaşmaktadır. Enfeksiyon bulaştıktan sonra birkaç hafta kuluçka döneminde kalır. Genellikle 2-6 hafta içerisinde egzamaya benzer şekilde deri pullanmaları ve döküntüleri ortaya çıkar. Deride oluşan kızarıklık ve döküntüler çoğu zaman kaşıntı ya da yanma gibi rahatsızlıklar oluşturmaz. Enfeksiyon kapan her bireyde deri lezyonu görülmeyebilir. Ancak özellikle bağışıklık sistemi baskı altında olan bireylerde deri lezyonları daha sık görülür. AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılayan ilaç kullananlarda Molluskum Kontagiozum görülme oranı daha sıktır.

Molluskum Kontagiozum lezyonları kalıtsal değildir ve çoğu hastada 6-18 ay sonra kendiliğinden geçebilir. Erişkinlerde cinsel temas ile bulaşan enfeksiyon genital bölge ve çevresinde ortaya çıkarken, yakın temas ile enfekte olan çocuklarda ise yüz, kol, bacak ve gövdede görülür. Günümüzde Molluskum Kontagiozum’un artmasındaki en büyük sebebin ortak havuz kullanımı olduğu düşünülmektedir. Hastalar gerekli tedavileri olmadığı takdirde havuz, hamam ve sauna gibi ortak alanları kullanmamalıdır.

Molluskum Kontagiozum Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Molluskum Kontagiozum Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Molluskum Kontagiozum sadece insandan insana bulaşabilen bir tür deri enfeksiyonudur. Genellikle 1 yaş üstü çocuklarda ve genç erişkinlerde görülen enfeksiyon, küçük ve kabarık deri lezyonları belirtisi ile ortaya çıkar. Molluskum Kontagiozum temas ile bulaşabilen bir hastalık olduğu için korunmak zordur. Ancak enfeksiyonun bulaşma yolları hakkında bilgili olmak, çevrenizde görebileceğiniz vakalara karşı önlem almanız konusunda oldukça önemlidir.

Molluskum Kontagiozum’un Bulaşma Yolları;

  • Erişkinlerde cinsel temas
  • Havlu, kıyafet gibi eşyaların ortak kullanımı
  • Doğrudan ten teması
  • Havuz, hamam ve sauna gibi ortak alanlar
  • Çocuklarda oyun parkı gibi ortak kullanım alanları
  • Güreş gibi sporlar Molluskum Kontagiozum enfeksiyonunun en yaygın bulaşma yolları olarak kabul edilir.

Molluskum Kontagiozum’a Karşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Molluskum Kontagiozum’a Karşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Molluskum Kontagiozum enfeksiyonu ve neden olduğu deri lezyonları bazı hastalarda kendiliğinden kaybolurken bazı hastalarda kırmızı lekeler ve yaygınlaşma gibi durumlar görülebilir. Molluskum Kontagiozum’un tedavisi daha çok hastanın yaşı ile bağlantılıdır. Özellikle çocuklarda yapılan tedaviler ağrılı olabildiği için bazı doktorlar küçük çocuklarda tedavisiz bırakma yöntemini tercih edebilir. Çocuklar uygulanabilecek olası tedavilerden korkacağı ve canı yanabileceği için ailenin onayı ile kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Tedavi uygulanmasına karar verilen Molluskum Kontagiozum lezyonlarının tanısı ile ilgili bir şüphe oluşmuş ise lezyon cerrahi alet yardımı ile sıkılır ve içinden çıkan sıvı mikroskop altında incelenir. Molluskum Kontagiozum tanısı konan hastaya farklı birçok tedavi yöntemi uygulanabilir.

Deri üzerindeki döküntüler tamamen ortadan kaybolana kadar kriyoterapi (sıvı nitrojen tedavisi) ile dondurma işlemi uygulanabilir. Lezyonlar çok sayıda değil ise daha fazla yayılmadan penset ile sıkarak ya da sivri iğne ile delerek içi boşaltılabilir. Nadiren de olsa küretaj adı verilen ve sivri bir cerrahi alet ile kazıma işlemi yapılan tedavi yöntemi de tercih edilebilir. Molluskum Kontagiozum tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise elektrokoterizasyon işlemidir. İnce uzun bir lazer aleti ile ısı verilerek yakılan lezyonlar, lokal anestezi ile deriye zarar vermeden kolayca uygulanır. Ancak küçük çocuklarda bu tip işlemler tercih edilmez. Özellikle çocuklarda göz bölgesinde ortaya çıkan Molluskum Kontagiozum lezyonları için göz hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın