Kadın ve Erkekte Anal Kondilom

Günümüzün en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklarından biri olan genital siğiller, Human Papilloma Virüsü’nün neden olduğu bir rahatsızlıktır.

HPV enfeksiyonu nedeni ile deri üzerinde ortaya çıkan karnabahar görünümlü bu lezyonlar, çoğunlukla genital bölge çevresinde ve anal bölgede ortaya çıkmaktadır. Anal Kondilom ya da Condyloma Acuminata adı ile anılan siğiller, hastanın kolaylıkla göremeyeceği bir noktada ortaya çıktığı için genellikle uzun süre sonra fark edilmektedir.Anal bölgede belirgin hale geldikten sonra hastalar tarafından fark edilen ve yaşam kalitesini etkileyen siğiller, anal kanal içerisinde yayılım gösterebilmektedir.

Anal bölgede siğil oluşumlarına neden olan HPV’nin 100’ü aşkın türü bulunmaktadır. Deri üzerinde lezyon oluşumuna neden olan tipler yüksek oranda HPV 6 ve HPV 11 olsa da HPV 16, HPV 18 gibi yüksek kanser riski taşıyan türleri de vardır. Bu nedenle anal bölgesinde ya da çevresinde genital siğil oluşumu fark eden her bireyin mutlaka en kısa süre içerisinde uzman bir doktor tarafından tedavi edimesi gerekmektedir.

Kadın ve Erkekte Anal Siğilin Risk Faktörleri Nelerdir?

Kadın ve Erkekte Anal Siğilin Risk Faktörleri Nelerdir?

HPV enfeksiyonu ile enfekte olduktan sonra anal kondilomlar genellikle 2-6 hafta içerisinde ortaya çıksa da bu süre bazı bireylerde yıllar alabilmekte, hatta bazı kişilerde lezyon oluşumu görülmeden virüs vücuttan atılabilmektedir. Vajina, penis ve çevresinde görülen genital siğillerde olduğu gibi anal siğiller de HPV enfeksiyonu ile bağlantılıdır. Bu nedenle anal siğillerin risk faktörleri yine HPV’nin neden olduğu riskler ile doğrudan ilişkilendirilmektedir. HPV 16 ve HPV 18 gibi yüksek kanser riski taşıyan tipleri nedeni ile anal bölgede görülen siğiller ilerleyen dönemlerde kanserleşme yapabilirler. Bu nedenle HPV enfeksiyonundan korunmak oldukça önemlidir. HPV ve neden olduğu anal siğillerin hem kadın hem erkeklerde risk faktörleri aynıdır.

Anal Siğillerin Risk Faktörleri;

  • HPV Enfeksiyonu
  • Çoklu cinsel partner
  • Anüs yolu ile cinsel ilişki
  • Erken yaşta cinsel ilişki
  • Düşük eğitim düzeyi
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı
  • HIV
  • Sigara kullanımı

Anal Siğil Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Anal Siğil Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Anal siğiller, cinsel yolla bulaşan virüslerden HPV’nin neden olduğu enfeksiyon ile ortaya çıkar. HPV ile enfekte olmak için cinsel birliktelik şart değildir. HPV, genital bölge ten temasıyla da bulaşabilmektedir. Bu nedene kondom kullanımı HPV enfeksiyonundan korumak için yeterli olmayacaktır. HPV, açıkta kalan bölgelerin temasıyla dahi kolayca bulaşabilmektedir. HPV’nin neden olduğu siğiller, anüs ve çevresinde de sık sık görülmektedir. Toplumda yanlış bilinen bilgiler arasında anal siğillerin sadece anüs yolu ile cinsel ilişki sonucu oluştuğudur. Bu nedenle erkekler homoseksüel olduğu düşünüleceği endişesi ile doktora gitmekten çekinmektedir.

Ancak anal siğiller sadece anüs yolu cinsel ilişki ile ortaya çıkmaz. Yapılan birçok araştırmada anüs yolu ile cinsel ilişkiye girmeyen bireylerin bazılarında anal siğiller görülmüştür. Anal ilişkiye giren bireylerde siğillerin görülme ihitmali daha yüksektir ancak bu tek neden olarak açıklanamaz. HPV enfeksiyonu vücuda alındıktan sonra genital bölge ve çevresinde siğil oluşumlarına neden olan bir virüstür. Bu nedenle virüsün vücudun hangi noktasından belirti göstereceği net olarak saptanamamaktadır.

Makat Siğillerinde Tanı Testleri Nelerdir?

Makat Siğillerinde Tanı Testleri Nelerdir?

HPV enfeksiyonunun neden olduğu anal siğiller, tıpkı genital bölgede görülen lezyonlarda olduğu gibi Smear testi ile ortaya çıkarılır. Kadınlarda vajina içerisinden alınan Smear, anüs bölgesinde hem erkeklerde hem de kadınlarda pamuk yardımı ile alınabilmektedir. Anüs içerisine sürülen pamuk, laboratuvara gönderildikten sonra Smear sonucu ortaya çıkmaktadır. Smear sonucunda anoral bir durum görüldüğünde ya da anüs siğillerinin anüs kanalı içerisinde ilerleme ihtimali düşünüldüğünde anüs kanalı incelenebilmektedir.

.

Anoskopi olarak adlandırılan bu işlem de tıpkı anüs Smear testinde olduğu gibi hem erkeklere hem de kadınlara uygulanabilmektedir. Anoskopi sayesinde doktor, hastanın anüs kanalında gelişen lezyonlar var ise bunları inceleyerek tedavinin nasıl olması gerektiği konusunda değerlendirme yapacaktır.

Kadın ve Erkekte Görülen Anal Siğillerin Tedavi Yöntemleri Farklılaşır mı?

Kadın ve Erkekte Görülen Anal Siğillerin Tedavi Yöntemleri Farklılaşır mı?

Anal siğiller de genital bölge ve çevresinde görülen siğiller ile aynı özellikleri gösterir. HPV enfeksiyonu nedeni ile ortaya çıkan bu deri lezyonları, tüm HPV kaynaklı kondilomlarda olduğu gibi pembe, beyaz ya da kahverengi karnabahar görünümlü küçük et parçaları olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda genital bölgede ve anüste aynı anda görülebilmektedir. Kimi hastalarda ise sadece tek bir noktada ortaya çıkabilmektedir. Anal siğiller genellikle büyüme gösterdikten sonra fark edilir.

Ancak anal siğillerin tedavisi de tıpkı diğer genital siğillerde olduğu gibi aynı yöntemler kullanılarak tedavi edilir. Sadece anal siğillerin tedavisindeki fark, anüs kanalında siğil olup olmaması ile alakalıdır. Anüs kanalı içerisinde siğil oluşumları var ise hastaya doktorun da önerisi ile birlikte lokal yerine genel anestezi yapılması önerilir.

Anal Siğillerde Tedavi Yöntemleri;

  • Lazer (Buharlaştırma)
  • Radyofrekans
  • Elektrokoterizasyon (Yakma)
  • Kriyoterapi (Dondurma)
  • İlaç Tedavisi
  • Cerrahi

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın