Genital Ülser Nedir?

Dermatologların ve ürologların sık sık karşılaştığı cilt rahatsızlıklarından biri olan genital ülser, hastaların ilk fark ettiği andan itibaren oldukça endişelendiği bir deri lezyonudur.

Genital ülserler genital bölgede ortaya çıktığı için yalnızca cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeni ile oluştuğu düşünülür. Ancak genital bölgede ortaya çıkan ülserlerin altında birçok neden yatmaktadır.

Cilt üzerinde oluşan deri lezyonlarının zamanla yaraya dönüşmesi ile oluşan ülserler, genital bölgede ortaya çıktıklarında hastalar korksa da ölümcül bir rahatsızlığa yol açmaz. Ancak burada önemli olan husus, genital ülserin ortaya çıkma nedeninin tespit edilebilmesidir. Bu nedenle genital bölgesinde ülser görünümlü deri lezyonları fark eden hastaların, tanı ve tedavi için en kısa sürede uzman bir doktora başvurması gerekir.

Genital Ülser Neden Olur?

Genital Ülser Neden Olur?

Genital ülserler hastalık olarak bilinse de tek başına oluşmaz. Genital ülserlerin ortaya çıkabilmesi için altında mutlaka başka bir etkenin olması gerekir. Bu etken çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Ancak genital bölgede görünen ülserlerin bazılarının cinsel yolla bulaşan hastalıklar dışında, farklı nedenler ile ortaya çıktığı görülmüştür.

Genital ülserler çoğunlukla bölgeye yerleşen hastalıklar nedeni ile oluşur. Kimi hastalarda ise sistematik hastalıklar nedeni ile oluşmaktadır. Genital ülserin neden bu bölgede ortaya çıktığını anlamak için hastanın uzman bir doktor tarafından kontrol edildikten sonra şüphelenilen hastalıklar ile ilgili testlerin uygulanması gerekir. Genital ülserde genellikle ilk akla gelen hastalık genital uçuk hastalığı (HSV) ve sifilizdir.

Genital Ülser Hangi Hastalıklarda Görülür?

Genital Ülser Hangi Hastalıklarda Görülür?

Deri üzerinde yara şeklinde oluşan genital ülserler birçok farklı hastalık nedeni ile ortaya çıkabilir. Genital ülserler kadınlarda daha çok vajina dış yüzeyi, vajina dudak kısmı ve makat bölgesinde görülürken erkeklerde ise makat, kasık bölgesi ve penis üzerinde ortaya çıkar. Genital ülserler ortaya çıktığı bölge nedeni ile ilk olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile bağdaştırılır.

Günümüzde genital ülser konusunda yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Ancak yapılan araştırmalar genital ülserin çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sifiliz ve genital uçuklara neden olan Herpes Simpleks virüsü ile ortaya çıktığını göstermektedir. Fakat genital ülser sadece bu iki hastalık nedeni ile oluşmaz. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yanı sıra vücutta oluşan farklı birçok hastalık genital bölgede ülser oluşumlarına yol açabilmektedir.

Genital ülserin görüldüğü hastalıklar;

  • Herpes Simpleks Virüsü (HSV)
  • Sifiliz
  • Behçet hastalığı
  • Cilt kanseri
  • Tüberküloz
  • Human Papilloma Virüsü (HPV)
  • Mekanik, kimyasal veya termik hasarlar genital ülserlere yol açabilmektedir.

Genital Ülser Belirtileri Nelerdir?

Genital Ülser Belirtileri Nelerdir?

Genital ülser, deri üzerinde ortaya çıkan yaralardır. Genital ülser genel olarak aynı isimle anılsa da belirtileri ülserin altında yatan hastalığın türü ile yakından ilişkilidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sifiliz veya HSV’nin neden olduğu genital siğiller, Behçet hastalığı olan hastalarda görülen ülserler ile aynı görüntüye sahip değildir. Burada belirtilerin ayırt edilebilmesi için hastanın genital bölgesinde ortaya çıkan ülserlerin hangi hastalıktan kaynaklı olduğunun bulunması oldukça önemlidir.

Genital ülserler genellikle kırmızı, içi sulu deri yaraları olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda ülserler şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Ancak genital ülserlerin kaşınması, hastanın yaralarının iyileşmesini geciktirecektir. Bu nedenle ülserlerin kaşınmadan ve kanatılmadan en kısa sürede uzman bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.

Genital Ülser Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital Ülser Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital ülsere doğru ve etkili bir tedavinin uygulanabilmesi için altında yatan nedenin bulunması gerekir. Genital ülserler birçok farklı neden ile ortaya çıkabilir ve bu nedenler çoğunlukla ilk bakışta anlaşılmaz. Uzman bir dermatolog, ürolog ya da kadın doğum uzmanı tarafından ülserlerin incelenmesi gerekir. İlk muayene sonrasında doktorun talebine ve hastanın onayına göre ülserli olan bölgeden örnek alınarak mikroskop altında (karanlık saha incelemesi) incelenir.

Bazı hastalar doktora gelmeden önce antibiyotik ilaçlar kullanabilmektedir. Bu gibi durumlarda ülserde bulunan bir enfeksiyon var ise görülemeyeceği için hastaya kan testi (kan serolojisi) uygulanabilir. Genital ülserde ilk olarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılır. Kesin tanı sonrası hastanın sahip olduğu hastalığının türüne göre tedavi yöntemi uygulanır.

Genital Ülser Zamanla Geçer mi?

Genital Ülser Zamanla Geçer mi?

Genital bölgede ortaya çıkan ülserler zaman içerisinde geçebileceği gibi kimi hastalarda ilerleyerek iltihaplı enfeksiyonlara dönüşebilmektedir. Bu tip durumlarda ülserler çoğalarak farklı bölgelere yayılabilir ya da hastanın derisinde kalıcı hasarlara neden olabilir. Aynı zamanda genital ülserlerin altında birçok hastalığın bulunma ihtimali olduğu için ihmal edilmemesi gereken deri yaraları olarak kabul edilmelidir.

Genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan deri yaraları fark edildiğinde, en kısa sürede uzman bir doktora başvurarak muayene olunması gerekir. Tedavi edilmeyen genital ülserler, oluşmasına neden olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların ya da kanser gibi riskli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle genital ülserlerin kendi haline bırakılmadan önce mutlaka doktor tarafından tanı konularak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın