Trikomonas Enfeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık karşılaşılan Trikomonas enfeksiyonu hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen mikrobik bir hastalıktır. Daha çok kadınlarda görülen ve akıntı belirtileri ile ortaya çıkan Trikomonas enfeksiyonu, günümüzde birçok insanın karşılaştığı cinsel hastalıklar arasında yer alır. Günümüzde kadınların %25’inin hayatlarında bir kere de olsa Trikomonas enfeksiyonuna yakalandığı bilinmektedir.

Genellikle kısa sürede ve kolay tedavi edilebilen hastalık, bulaştığı hastalarda herhangi bir hasar bırakmadan vücuttan atılabilir. Ancak enfeksiyonun neden olduğu fiziksel belirtiler, kişilerin hem bireysel hem de cinsel yaşamlarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle Trikomonas enfeksiyonu belirtileri gösteren hastaların, en kısa sürede uzman bir jinekoloğa başvurarak partnerleri ile birlikte tedavi olmaları gerekir.

Trikomonas Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Trikomonas Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Trikomonas enfeksiyonunu, Trichomonas Vajiniti olarak da bilinen vajinal bir enfeksiyon olarak açıklamak mümkündür. Trikomonas paraziti kadınlarda vajina enfeksiyonlarına yol açarken, erkeklerde ise nadiren de olsa prostati ya da üretra enfeksiyonuna neden olur. Trikomonas enfeksiyonu virüs kaynaklı bir hastalık olmadığı için genellikle doğru tedavi ile kısa sürede iyileşebilir. Trikomonas enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasında en sık genital akıntı görülür.

Trikomonas Enfeksiyonu Belirtileri

  • Toplumda en sık karşılaşılan cinsel hastalıklardan biri haline gelen Trikomonas enfeksiyonu, kadınların %80’inde herhangi bir belirti göstermeden kendi kendine iyileşme gösterir. Ancak enfeksiyon genellikle kötü kokulu, köpüklü, sarı ya da yeşil renkli vajinal akıntı belirtileri ile ortaya çıkar. Bazı hastalarda vajinal akıntı ile birlikte, genital bölgede kaşıntı ve idrar sırasında yanma hissi belirtileri de görülür.
  • Trikomonas enfeksiyonu erkek hastalarda çoğu zaman belirtiler göstermese de en yaygın belirtileri arasında idrar sırasında ya da boşalma sırasında yanma hissi yer alır. Sık sık idrara çıkma duygusu ve üretradan boşalma da Trikomonas enfeksiyonunda erkeklerde görülen belirtilerdendir.
  • Trikomonas enfeksiyonu çoğunlukla hastalarda ciddi belirtiler göstermediği için tedavi olunmayan süreçte enfeksiyonun başkalarına bulaşma ihtimali artar. Trikomonas enfeksiyonuna sahip olduğunu bilmeyen kişi, çoklu partnere sahip ise hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimali oldukça yüksektir.

Trikomonas Enfeksiyonu Neden Oluşur?

Trikomonas Enfeksiyonu Neden Oluşur?

Trichomonas Vaginalis olarak bilinen parazitin neden olduğu Trikomonas enfeksiyonu yaygın olarak cinsel yolla bulaşır. Cinsel ilişki sırasında kadından erkeğe ya da erkekten kadına bulaşabilen Trikomonas bakterisi, bulaşan her bireyde enfeksiyona neden olmaz. Parazitin varlığı enfeksiyona dönüştüğünde ise hastalarda vajinal akıntı Trikomonas enfeksiyonunun yaygın belirtileri görülür. Hastalık çoğunlukla genital sıvı aracılığı ile bulaşsa da enfeksiyonun tek bulaşma yolu cinsel temas değildir.

Okumak İstersen: Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Trikomonas enfeksiyonunun cinsel temasın yanı sıra ortak iç çamaşırı kullanımı ve halka açık tuvaletlerden bulaştığı bilinmektedir. Nadiren de olsa tuvalet ve ortak kıyafetlerden bulaşabilen enfeksiyondan korunmak için halka açık tuvaletlerden ya da ortak iç çamaşırı ve kıyafet paylaşımından uzak durmak gerekir.

Trikomonas Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Trikomonas Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Trikomonas enfeksiyonunda hastalar genellikle kötü kokulu sarı-yeşil akıntı ve kaşıntı nedeni ile jinekoloğa başvurur. Doktor, hastanın öyküsünü ve şikayetlerini dinledikten sonra jinekolojik muayeneye alır. Muayene sırasında hastanın rahim ağzından (serviks) vajinal sıvı örneği alınır. Hastadan alınan vajinal sıvı örneği mikroskop altında incelenerek enfeksiyona neden olan parazitin türü belirlenir.

Trichomonas Vaginalis hastalığına yakalanan hastaların çoğunda rahim ağzının çilek şeklini aldığı görülür. ‘’Çilek serviks’’ olarak da bilinen bu durum, doktor tarafından fiziksel muayene sırasında fark edilebilir. Doktorun gerek duyduğu durumlarda hastaya Smear testi uygulanabilir. Smear testi ile birlikte Trikomonas enfeksiyonunun varlığı kesinleştirilirken enfeksiyona ek başka bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır.

Trikomonas Enfeksiyonun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Trikomonas Enfeksiyonun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Trikomonas enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en kısa sürede tedavi edilebilen rahatsızlıklardandır. Parazit kaynaklı enfeksiyon genellikle vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma belirtileri ile ortaya çıkar. Jinekolog muayenesi ve mikroskobik inceleme sonrasında Trikomonas enfeksiyonu tanısı konur. Bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi ile 5-7 gün içerisinde tedavi edilebilir. Trikomonas enfeksiyonunun tedavisinde tinidazol veya metronidazol gibi antibiyotik ilaçlar kullanılır. Doktor gerek görür ise oral yolla alınan ilaca ek olarak vajinal fitil ya da krem verebilir. Ancak Trikomonas enfeksiyonunda antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı sakıncalı olabilmektedir.

Bu nedenle doğru bir tedavi için enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında uzman bir jinekoloğa başvurulması gerekir. Trikomonas enfeksiyonu belirtileri olan hastaların partnerlerinin tedavi olmaması hastalığın tekrar etmesine neden olabilir. Trikomonas enfeksiyonu olan hastaların partneri ile birlikte tedavi olması ve tedavi sürecinde cinsel ilişkiden uzak durması oldukça önemlidir.

Trikomonas Enfeksiyonundan Korunma Yolları Nelerdir?

Trikomonas Enfeksiyonundan Korunma Yolları Nelerdir?

Trikomonas enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan enfeksiyonel bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla genital bölge teması ve genital sıvılar aracılığı ile partnere bulaşabilen parazit, tedavi edilmediği sürece başkalarına bulaşabilir. Parazitin neden olduğu Trikomonas enfeksiyonu genellikle belirtiler ortaya çıktıktan sonra fark edilse de tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi korunma yöntemleri enfeksiyon oluşumunun önüne geçilebilir. Trikomonas enfeksiyonu genital sıvılar aracılığı ile bulaşan bir hastalık olduğu için en önemli korunma yöntemi cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmaktır.

Kondom kullanımı sadece Trikomonas enfeksiyona değil, HPV (Human Papilloma Virüsü), HIV (Human Immunodeficiency Virus) ve Frengi (Sifiliz) gibi daha ciddi sonuçlara neden olabilen cinsel hastalıklara karşı da koruma sağlar. Prezervatif kullanımının yanı sıra tek eşli olmak ve şüpheli cinsel ilişkilerden uzak durmak da Trikomonas enfeksiyonun bulaşma ihtimalini düşürecektir. Ancak nadiren de olsa Trikomonas enfeksiyonu tuvalet, ortak kullanılan iç çamaşırları ve kıyafetlerden de bulaşabilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında kondom kullanmanın yanı sıra genital bölge hijyenine önem vermek ve ortak tuvalet kullanımlarından kaçınmak gerekir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın