Cinsel Yolla Bulaşan 7 Hastalık

Bulaşıcı hastalıklar arasında en çok görülen rahatsızlıklardan birisi de cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Uluslararası alanda STI yani Sexually Transmitted İnfections olarak da bilinen bu hastalıklar, son yıllarda gelişmiş ya da az gelişmiş ülkeler ayırmaksızın büyük oranda artmıştır.

Virüs, mantar, parazit ve bakteriler ile oluşan bu enfeksiyonların bulaşmasının en büyük nedenleri arasında korunmasız cinsel ilişki ve çoklu partner yaşamı yer almaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar enfeksiyonun tipine ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kimi enfeksiyon kısa sürede belirti gösterirken, kimi enfeksiyon ise uzun yıllar vücutta gizlenebilir.

Frengi, HPV (Genital siğil), Klamidya, Hepatit B, Trikomonas, HSV ve bel soğukluğu cinsel yolla en sık bulaşan hastalıklardandır. Hastaların birçoğu erken tanı ve tedavi ile kısa sürede iyileşebilmektedir. Ancak tedavisi olmayan enfeksiyonlar için düzenli takip ve doktor kontrolü, hastalığın ileri etkilerinden korunmak ve enfeksiyonu başkalarına da yaymamak için oldukça önemlidir.

Frengi Nedir, Belirtileri?

Frengi Nedir, Belirtileri?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan Frengi, halk dilinde Sifiliz olarak da anılan oldukça önemli bir hastalıktır. Frengi hastalığı, Treponema Palladium isimli bakterinin vücuda alınması ile ortaya çıkmaktadır. Frengi genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan ve ‘’Şankr’’ olarak da bilinen yaralar ile kendini belli eder. Frengi hastalığı genellikle bu açık yaralara temas ederek kapılmaktadır.

Anal, vajinal ve oral yolla bulaşabilen Frengi, nadir durumlarda da olsa normal doğum sırasında anneden bebeğe geçebilmektedir. Frengi belirtileri bulunan kişinin ileride yaşanabilecek ciddi hastalıkların önüne geçmek için, en kısa sürede uzman bir doktora başvurması ve tedavi olması gerekmektedir.

Frengi (Sifiliz) Hastalığı Belirtileri;
● Birinci Evre; Genellikle bakteri ile temastan 3 hafta sonra genital bölge ve çevresinde, yuvarlak ve sert yaralar ortaya çıkar. Yaralar birkaç hafta içinde geçse de hasta iyileşmez. Bakteriler bu süreçte daha da çok yayılır.
● İkinci Evre; Bakterinin vücuda alınmasından sonraki 6-8 hafta hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemdir. Hastada grip ile oldukça benzer olan ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi semptomlar gözükür.
● Üçüncü Evre; Frengi hastalığı uzun yıllar kendini saklayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle bakteri vücuda alındıktan kısa süre sonra çıkan yaralar iyileşse de kapsamlı bir tedavi olunmadığı sürece 10-15 yıl sonrasında daha güçlü semptomlar ile kendini gösterebilmektedir. Bu evrede hastada kas güçsüzlüğü, kemik, sinir ve iç organlarda bakteriye bağlı birçok rahatsızlık görülmektedir.

Bel Soğukluğu Nedir, Belirtileri?

Bel Soğukluğu Nedir, Belirtileri?

Gonore ya da bir diğer adı ile bel soğukluğu, özellikle de son yıllarda toplumda en sık karşılaşılan cinsel hastalıklardan biridir. Neisseria Gonorrhoeae isimli bakterinin cinsel yolla vücuda alınması ile ortaya çıkan hastalık, oldukça kolay bulaşabildiği için toplum içinde hastalığa yakalanan sayısı da oldukça fazladır. Bel soğukluğu kadınlarda da erkeklerde de görülebilmektedir. Ancak erkek hasta sayısı kadınlara oranla daha fazladır.

Enfeksiyon taşıyan bir partner ile yaşanan vajinal, anal ve oral ilişki sırasında, vajinen ve semen sıvılar ile kişiye geçebilmektedir. Hastalığın iyileşebilmesi ve kalıcı hasarlar bırakmaması için en kısa sürede doktora başvurarak ilaç tedavisine başlaması gerekmektedir.

Bel Soğukluğu Belirtileri;
Gonore hastalığında belirtiler genellikle enfeksiyon vücuda girdikten sonraki 1 hafta içerisinde ortaya çıkar. Ancak bazı hastalarda hiçbir semptom gözükmez. Özellikle de kadınlarda belirti oranı oldukça düşüktür.
Kadınlarda
● İdrar sırasında yanma ve ağrı hissi
● Kokulu sarı ya da yeşil renkli vajinal akıntı
● Adet düzensizlikleri
● Ara kanamalar
● Genital bölgede kaşıntı

Erkeklerde
● Minede sarı, beyaz ya da yeşil renkli akıntı
● İdrarda yanma hissi
● Penis ucunda hassasiyet ve kızarıklık
● Sık sık idrara çıkma hissi
● Nadir de olsa testislerde şişlik

HPV Nedir, Belirtileri?

HPV Nedir, Belirtileri?

Human Papilloma Virüsü (HPV), ‘’İnsan Siğil Virüsü’’ anlamına gelen ve cinsel yolla bulaşan oldukça yaygın bir hastalıktır. HPV virüsü taşıyan kişi ile yaşanan vajinal, anal ya da oral cinsel ilişki sırasında vücuda girebilen virüs, kişinin bağışıklık seviyesine göre kısa sürede genital bölge ve çevresinde siğil oluşumlarına neden olmaktadır. 100’den fazla virüs tipine sahip olan HPV, kadınlarda rahim ağzı kanseri olarak da bilinen Serviks kanserine, erkeklerde ise penis kanseri gibi birçok rahatsızlığa yol açabilmektedir.

Human Papilloma Virüs (HPV) Belirtileri;
Human Papilloma Virüsü erkeklerde de kadınlarda da genital bölge ve çevresinde çıkan karnabahar görünümlü siğiller ile kendini göstermektedir. Ancak bazı hastalarda siğil oluşumu gözükmeyebilir. Bu nedenle HPV tanısı konmuş kişilerin partnerlerinin de HPV Tarama Testini yaptırması oldukça önemlidir.

HSV (Uçuk) Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri?

HSV (Uçuk) Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri?

Genital bölgede ve dudaklarda uçağa neden olan uçuk virüsü olan HSV, Herpes Simpleks Virüsünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (STI) biridir. HSV virüsünün HSV-1 ve HSV-2 olarak iki ayrı tipi bulunmaktadır. Genital uçuklara neden olan virüs tipi HSV-2 virüsüdür. Ancak nadir de HSV-1 virüsünün de genital uçuğa neden olduğu görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2015 yılında yaptığı araştırma sonucunda yarım milyondan fazla genital uçuk enfeksiyonu taşıyıcısı olduğu tahmin edilmektedir. Genital uçuk, enfeksiyon taşıyan kişi ile korunmasız cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Anal, vajinal ya da oral yoldan vücut sıvıları aracılığı ile bulaşan virüs, uzun yıllar uçuk belirtisi göstermeden de vücutta taşınabilmektedir.

HSV (Uçuk) Enfeksiyonu Belirtileri;
● Genital bölge ve çevresinde küçük kabarcıklar şeklinde oluşan şişlikler
● Kabarcıklar açıldıktan sonra yerinde oluşan ağrılı büyük yaralar
● Uçuk belirtilerine, gribal enfeksiyon ile benzer şekilde ateş, halsizlik ve baş ağrısı da eşlik edebilmektedir.

Klamidya Nedir, Belirtileri?

Klamidya Nedir, Belirtileri?

Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu Klamidya hastalığı, cinsel yolla en sık bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Klamidya bakterisi taşıyan kişi ile anal, vajinal ya da oral ilişki sırasında geçebilen bakteri, kadınlarda rahim ağzı (serviks) enfeksiyonuna, erkeklerde ise makat enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Klamidya enfeksiyonu antibiyotikler ile tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Ancak enfeksiyonun kalıcı etkilere neden olmaması için kısa sürede uzman bir doktora danışmalı ve tedavi olmalıdır.

Klamidya Hastalığı Belirtileri;
Klamidya hastalığı diğer cinsel hastalıklara göre en az belirti veren bulaşıcı hastalıklardan biridir. Bu nedenle sessiz enfeksiyon olarak da bilinmektedir. Klamidya virüsü kapmış hastalarda çoğu zaman hastalığa bağlı semptom gözükmez. Bu nedenle enfeksiyon kapan bir hastanın ne kadar sürede belirti göstereceği de bilinmemektedir.

Kadınlarda
● Sarı akıntı
● İdrar sırasında yanma
● Vajinal bölgede kaşıntı
● Cinsel birliktelik sırasında ağrı ve yanma gibi belirtiler görülebilmektedir.
Erkeklerde
● Klamidya enfeksiyonu erkeklerde kadınlara oranla daha az belirti göstermektedir. İdrar yaparken yanma, makat enfeksiyonu ve yumurtalık ağrısı nadir de olsa görülebilmektedir.

Hepatit B Nedir, Belirtileri?

Hepatit B Nedir, Belirtileri?

Hepatit B virüsünün neden olduğu Hepatit B hastalığı birçok yolla bulaşabilen bir hastalıktır. Bu bulaşma yolları arasında korunmasız cinsel ilişki de yer almaktadır. Karaciğer iltihabı olarak da bilinen bu rahatsızlık meni, kan, vajinal sıvı ve salgılardan geçebilmektedir. Uzun yıllar hiçbir belirti göstermeden vücutta taşınabilen bakteri, ilerleyen zamanlarda karaciğer kanseri ve siroz gibi oldukça ciddi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.

Hepatit B hastalığının henüz bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığı kapan kişi, doktor kontrolünde takviyeler ile birlikte sağlıklı bir ömür sürebilmektedir. Hepatit B virüsünü kapmamak için aşı olmak ve cinsel ilişki sırasında korunmak oldukça önemlidir.

Hepatit B Hastalığı Belirtileri;
● Ateş
● İştahsızlık
● Kusma
● Halsizlik
● Karın ağrısı
● İdrar renginde koyulaşma
● Eklem ağrıları
● Gözde ve ciltte sararma
● Kilo kaybı gibi birçok belirti ortaya çıkmaktadır.

Trikomonas Nedir, Belirtileri?

Trikomonas Nedir, Belirtileri?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık karşılaşılanlardan bir tanesi de Trikomonas enfeksiyonudur. Trikomonas Vajinalis adı verilen parazitin neden olduğu enfeksiyon, korunmasız cinsel ilişki sırasında genital bölge teması ile bulaşmaktadır. Tanı konulan kişi cinsel partneri ile birlikte tedavi olmalıdır. Genellikle ağızdan alınan ilaçlarla kolaylıkla geçebilen enfeksiyon, vücutta ve cinsel organlarda kalıcı hasar bırakmaz. Trikomonas enfeksiyonundan korunmak için tüm cinsel hastalıklarda olduğu gibi prezervatif kullanımı oldukça önemlidir.

Trikomonas Enfeksiyonu Belirtileri;
Trikomonas Enfeksiyonu kadınlarda ve erkeklerde farklı belirtiler gösterebilmektedir. Enfeksiyon belirtileri genellikle kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda kötü kokulu, köpüklü sarı akıntı, idrar sırasında yanma hissi ve genital bölgede kaşıntı belirtileri görülürken erkeklerde ise nadir de olsa penis ucunda şişkinlikler görülebilmektedir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın